<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Annyira különleges, hogy Magyarországon jelenleg csak három cégnek van joga ilyen tevékenységet végezni.

A felcsúti milliárdos cégbirodalma megállíthatatlanul gyarapodik hol új társaságok alapításával, hol pedig felvásárlásokkal. Május közepén utóbbi megoldásra volt lehetősége, pontosabban a résztulajdonában álló Agrolink Zrt.-nek. (Az Agrolink Kft.-nek 48-48 százalékban tulajdonosa a Talentis Agro Zrt. és a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap, 4 százalékban pedig a Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozó Prime Property Magántőkealap. Laptársunk, a Privátbankár cikke szerint a magántőkealapot december 8-án indították útnak és a felcsúti milliárdos egyik ügyvédje, Kertész József által tulajdonolt Primefund kezeli.) A társaság néhány nappal azt követően, hogy többségi tulajdonába került a debreceni székhelyű, Drone Agro Kft., egy raktározással és tárolással foglalkozó cég tulajdonjogát szerezte meg.

Az Agrolink egyedüli részvényesként május 18-tól kezdve birtokolja a Korona Közraktár Zrt.-t. A változást egy héttel később, május 25-én jegyezte be a cégbíróság - vettük észre a cégkivonatok között.

A 700 millió forintos törzstőkével rendelkező céget egyből Herceghalomra költöztették, a több cégnek is otthont adó Zsámbéki úti irodaházba. A Korona Közraktár nemcsak nevében közraktár, Magyarországon ez az egyik társaság, mely közraktári tevékenységet gyakorolhat. Rajta kívül még az ÁTI Depo Közraktározási Zrt. és a Concordia Közraktár Zrt. jogosult ilyen tevékenység végzésére.

Mi is az a közraktározás?
A tevékenység hozzájárul az áru- és pénzforgalmi viszonyok fejlesztéséhez, a termelés, valamint a kereskedelem hiteligényének jobb kielégítéséhez. Alkalmas kölcsön nyújtásával a termelők, kereskedők rövidlejáratú forgóeszközigényének kielégítésére, lehetőséget ad a termelés és felhasználás közötti idő áthidalására, módot teremthet kedvezőbb ár, illetve árfolyam elérésére, eszköze lehet az állami intervenciós tevékenységnek.

Gyarapszik a cégbirodalom. Fotó: MTIGyarapszik a cégbirodalom. Fotó: MTI

Az új tulajdonos változatlanul hagyta a cég vezetését, ám melléjük még a saját szakembereit is beültette. Hruska Beáta, Márton Zita mellett Orosz Viktor az igazgatóság tagjaként, Réther Zsuzsanna pedig vezérigazgatóként került bejegyzésre. A vezetőséggel ellentétben a felügyelő bizottságot teljesen lecserélték:

  • Kovács Márton,
  • Makai Szilvia,
  • valamint Szabó Tibor alkotja a bizottságot.

Bár a cég főtevékenysége raktározás és tárolás, más tevékenységet végezhet a cégkivonat alapján. Felvették ugyanis még többek között

  • a gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelmét,
  • a műszaki vizsgálatot,
  • piac-, közvéleménykutatást,
  • ingatlankezelést,
  • és a biztonsági rendszer szolgáltatást.

A tevékenység a beszámolók alapján stabil bevételeket biztosít a cégnek, igaz, nem a 2021-es év volt a legjobb, hiába több pénz folyt be a kasszába a korábbihoz képest. 178 millió forintos árbevétel zöme, 156,8 millió forint származott közraktározásból, közel 18 millió készletellenőrzés és készenléti szolgáltatásokból. A kiegészítő melléklet szerint tavaly 810,5 ezer tonna árut helyeztek el művi raktárakban összesen. Ebből a legnagyobb mennyiség (354 ezer tonna) olajos magvak volt, 278 ezer tonna takarmány kukoricát, és 160 ezer tonna étkezési búzát raktároztak.

A költségek elszámolása után 2021-ben 7,5 millió forint profit maradt év végén, ami az elmúlt évek leggyengébb eredménye. Korábban ugyanis több tízmilliós nyereség maradt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.