2019. július 24. 05:30

Progress Kft. néven működik a Mekik háttércége.

A népszerű gyorsétterem-hálózat, a McDonald's a világon mindenhol ismert márka, mert ugyanazt az gasztronómiai élményt nyújtja, bármelyik egységbe térünk be, bármelyik városban.

Scheer Sándor Scheer Sándor

Ez az egyik titka a Meki - és az ehhez hasonló, franchise rendszerben működő éttermek - sikerének: a vevők megbízhatnak a szolgáltatásban,nem kapnak rosszabbat, mint más országokban.

A név fogalommá vált, május végén mégis úgy döntött a magyarországi hálózat üzemeltetője, hogy elhagyja nevéből az ikonikus elnevezést. Addig a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. végezte ezt a tevékenységet, május vége óta azonban Progress Étteremhálózat Kft. néven működik ugyanaz a társaság.

Pontosabban nem ugyanaz, mivel idén új tulajdonos került a boltba, miután az addig építőipari munkásságáról ismert Scheer Sándor vállalkozó megszerezte a magyaroszági Mekik mögött álló céget. (A tranzakcióval és a szereplőkkel kapcsolatos cikkeinket itt és itt és itt olvashatják.) A sikereit, vagyonát a Market Építőipari Zrt.-vel megalapozó Scheer Sándor az év elején jutott birtokon belülre, a Leones QSR Vagyonkezelő és Tanácsadó  Kft.-jének közbeiktatásával.

A névváltoztatás mögött az állhat, hogy a McDonald's anyacége "körön kívülre" engedte az üzemeltetést, ami addig a központhoz kapcsolódó különböző egységeken keresztül zajlott. Az új üzleti modellben azonban vélhetően jelezni kellett, hogy ez a szoros viszony már nem áll fenn.

Ugyanakkor nem szakadt el teljesen a magyarországi hálózattól a hálózat, mivel az McD Europe Franchising LLC nevén jelzálogjogot tartanak nyilván a Progress felé. A cégnyilvántartás szerinti másik jelzálogjog kedvezményezettje pedig a Raiffeisen Bank.

A magyarországi étteremlánc egyébként tavaly 33,97 milliárd forint nettó árbevételt ért el az értékesítésből, az üzemi eredménye 4,68 milliárd forint lett, az adózott eredménye pedig 4,44 milliárd. Ebből a tulajdonosi határozattal 4,231 milliárd forintot "az alapítónak a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-vel szemben fennálló 13 millió eurós kölcsön tőkéje és kamatai törlesztésére használ fel" - derül ki a mérleghez csatolt határozatból. Amiből arra lehet következtetni, hogy Scheer Sándor érdekeltsége a vételárat, vagy annak egy részét a megvásárolt cégtől kapta kölcsön (ami megint azt bizonyítja, hogy a Meki nem teljesen lépett ki ebből a történetből). Az adózott eredményből megmaradt 217,3 ezer forintot az eredménytartalékba helyezték.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.