6p

A KELER akkor működik jól, ha nem látszik
Nem pusztán 25 éves fennállását ünnepli az idén a KELER Csoport, hanem új időszámítás veszi kezdetét a saját kezelésbe vett rendszerrel és új működési modellel. Ennek köszönhetően a magyar tőkepiac alapinfrastruktúráját biztosító cégcsoport   belföldi ügyfeleinél tovább emeli a szolgálása színvonalát, míg a régiós és nemzetközi piacon folytatja a terjeszkedést. Többek között ezekről beszélt az Mfor.hu-nak adott interjújában a KELER Zrt. vezérigazgatója, Mónus Attila.

Idén 25 éves a KELER, melyek a legfontosabb eredmények évtizedes távlatban és milyen helyzetben van most a vállalat?

Kezdjük a mostani helyzettel, hiszen egy nagyon jelentős változás van folyamatban a KELER-nél. Ugyanis a belső folyamatok átalakításával teljesen új működési modell mentén folytatjuk a munkát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar tőkepiaci alapinfrastruktúráját saját kézbe vett rendszerrel biztosítjuk. Eddig külsős szállítóktól kapott licencek alapján tartottuk fenn az infrastruktúrát. Nem túlzás forradalmi változásról beszélni, a jövőben nálunk lesz minden, ami a rendszer működtetéséhez szükséges. A KELER tehát egyrészt igyekszik minimalizálni a külső kitettségét, emellett racionálisabbá teszi a belső működését. Ez egy hosszabb folyamat, de a váltás megtörtént és a jövőben egy hatékonyabb vállalatként folytatjuk a munkát. Visszatérve a kérdés másik felére, az idei 25 éves évforduló miatt pedig rengeteg fejlesztést, intézkedést lehetne kiemelni a KELER történetéből, ezek felsorolása szétfeszítené az interjú kereteit. Persze azért vannak kiemelkedő eredmények.

 

Például?

Az elmúlt 25 év eredménye összefoglalva az, hogy a KELER egy nemzetközileg is ismert és elismert elszámolóház lett. A KELER már nagyon régóta tisztában van azzal, hogy a magyar piac kiszolgálása mellett a növekedéshez szükség van a nemzetközi terjeszkedésre is. Már a kétezres évek elején is voltak nemzetközi lépések, például elsőként vezettünk be olyan cross border szolgáltatást az egész tőkepiac számára, amely akkor a befektetési alapok részére egy olcsó és hatékony megoldást nyújtott a külföldi értékpapírok letétkezelésére. Ma pedig már a KELER Csoportról beszélhetünk, amelynek tagja a KELER Zrt. és a KELER KSZF Zrt. A két cég pedig teljes körű szolgáltatáscsomagot tud nyújtani nemzetközi szinten is, beleértve az értéktári megoldásokat, a klíring- és kockázatkezelési szolgáltatásokat, piaci jelentéseket és még sorolhatnám.

Mónus Attila, a Keler Zrt. vezérigazgatója
Mónus Attila, a Keler Zrt. vezérigazgatója

Említette, hogy a KELER a magyar tőkepiac alapinfrastruktúra szolgáltatója. Ez mit jelent egész pontosan? Miért fontos ez a piaci szereplőknek, például a lakossági kisbefektetőknek?

Lényeges szempont, hogy a KELER-nek nincsenek lakossági szolgáltatásai, nem is lehetnek, ez törvénybe van foglalva. Ugyanakkor a tőkepiacokon érdekelt partnereinken keresztül közvetve kapcsolatban állunk velük is. Mégpedig azért, mert a KELER az értékpapírok, köztük a lakossági állampapírok teljes életciklusát felügyeli. Az értékpapírok keletkeztetése mellett azok őrzését, elszámolását, kiegyenlítését végzi, a vállalatcsoporthoz tartozó KSZF-fel közösen pedig a tőzsdei ügyleteket is biztosítjuk. Ezek a KELER Csoport fő tevékenységei, így áll össze az alapinfrastruktúra. Más oldalról úgy lehet még könnyen bemutatni a működést, hogy a legtöbb vállalattal ellentétben a KELER esetében az a legjobb mutató, ha szinte láthatatlan marad, azaz nem kerül be a hírekbe. A feladat, hogy olyan biztonságos rendszert tartsunk fenn az ügyfeleinek, a tőkepiaci szereplőknek, akik ahelyett, hogy azon izgulnának, hogy egy elszámolást hogyan teljesítsenek, több energiát fordíthassanak a saját munkájukra. Olyan rendszert kell biztosítanunk, hogy ne kelljen izgulnia az ügyfeleknek, lesz-e kimaradás. Nem lesz, ez nem is férne bele a tőkepiaci infrastruktúra ezen szintjén.

 

Már említette a mostani váltást és az új működési modellt, a fejlesztések közül melyekre fókuszál most a KELER?

Jelenleg az úgynevezett T2S-megfelelés (TARGET2-Securities) van a fókuszban. Ez a helyi piai szereplőknek egy teljesen európai sztenderdeknek megfelelő elszámolási mechanizmust hoz. Bár a lakosság számára ez nem lesz látványos, de bízunk abban, hogy az őket és az intézményi befektetőket is kiszolgáló KELER-ügyfelek kreatívak lesznek és vonzó új megoldásokat biztosítanak majd a az új szolgáltatási megoldások segítségével.

A napokban került bemutatásra a szolgáltatásfejlesztési projektünk újragondolása a piac résztvevők számára, amely reményeink szerint az új funkciókat és az elvárt egységes T2S sztenderdeket közelebb hozza a piac számára és ezzel biztosíthatnánk megfelelőségünket a Tulajdonosaink és az Európai Központi Bank elvárásaival szemben.

 

A nemzetközi porondon mi a cél?

A KELER ötéves stratégiája most került az igazgatóság, és a tulajdonosok, azaz a Magyar Nemzeti Bank és Budapesti Értéktőzsde elé. A fókuszban a hatékonyságnöveléssel párhuzamosan a nemzetközi szerepvállalás áll. Konkrétabban a közép-kelet-európai régió van a célkeresztben.

Miben tud többet a nemzetközi piaci versenytársaknál a KELER?

Egyrészt a régió egyik leginnovatívabb, és nemzetközileg is elismert értéktára, bizonyítottan az egyik legszélesebb szolgáltatási palettával. Ez már eleve erős pillért jelent, de rendkívül rugalmasan tudjuk kezelni az ügyfeleket, utóbbi pedig kiemelkedő versenyelőny. Viszonylag kis szervezettel saját, moduláris és könnyen bővíthető rendszert kínálunk. Vegyük példaként, hogy az egyik kisebb régiós tőzsdeszolgáltatót szeretne magának. Egy nagy nemzetközi klíringháznál a sokadik ügyfél lesz, a kéréseivel ki kell várnia a sorát. Itt pedig érdemes megjegyezni, hogy kisebb tőzsdéknél gyorsan változnak a dolgok, sok dologra van szükségük. Mi pedig ezekre gyorsan választ, megoldást tudunk kínálni. Az, hogy a legnagyobb piaci szereplőknél kisebbek vagyunk, az itt nem hátrány. Sőt, sokszor inkább piaci előny. A nálunk meglévő szaktudással és reakcióképességgel a KELER Csoport kitűnik a környező országok mezőnyéből. 

Az elmúlt 25 év fényében mi lesz a következő két és fél évtizedben?

A pénzügyi világban nem szerencsés konkrét előrejelzést adni. Azt viszont biztosan állíthatom, hogy a KELER túl van a kamaszkoron és a jövőben a fejlődésnek rendelünk alá mindent, így mind a magyar, mind a régiós célpontokon a pénzügyi infrastruktúra még vonzóbb bástyája lesz a cégcsoport.

(X)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!