<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Idén már 123 éves múltat tudhat maga mögött a zuglói Postás Sport Egyesület. Az elmúlt évtizedben egyszer már megéltek egy nehéz időszakot, akkor egyfajta megmentőként ült Mészáros Lőrinc ügyvédje az elnöki székbe. Ám újra egy hajszálra kerültek a csődtől. Hogy mi lesz a jövő, azt egyelőre senki sem tudja.

Nincs kétség: megindult a lejtőn és a csőd felé tart a nagy múltú zuglói sportegyesület, a sokak által csak "Postásként" emlegetett klub. Az elmúlt hetekben több forrásból is egybehangzóan úgy értesültünk, hogy az alkalmazottakat elküldték, teljesen üres a kassza, így fizetésekkel is tartozik az egyesület.

A dolgozókat közös megegyezéssel küldték el, akiknek egyébként két választásuk volt: vagy maradnak kvázi fizetés nélkül és kivárják, míg újra lesz pénze az egyesületnek és tudnak fizetni, vagy pedig felmondanak. Akik az utóbbi mellett döntöttek, a mai napig várják a bérüket - mesélte egy névtelenséget kérő egykori dolgozó, aki saját maga sem kapta meg a mai napig a jogos fizetségét.

Bár a zuglói önkormányzatnak nincs szerepvállalása az egyesületben, mivel a körzetükhöz tartozó nagy múltú szervezetről van szó, a lehetőségeikhez mérten próbálnának együttműködni és segíteni. Úgy vélik ugyanis, hogy kötelességük megmenteni az egyesületet és foglalkozni ezzel az üggyel. Minden jel szerint azonban Vörös József, a Postás Sport Egyesület elnöke egyelőre nem kér ebből. Horváth Zsolt, Zugló alpolgármestere megkeresésünkre megerősítette a sportegyesület körül kialakult helyzetet. Mint mondta, fizetésképtelenné vált a Postás, Vörös József pedig pár hónap alatt teljesen leamortizálta az egyesületet: kirúgták a karbantartókat, még a portások is felmondtak.

"Információim szerint már felszólítást is kaptak, hogy kikapcsolják az áramot a telepen. Márpedig, ha lekapcsolják az áramot, akkor ott vége a történetnek."

Az alpolgármester szerint lennének alternatívák a segítségnyújtásra, ám addig nem tudnak ilyeneket megvalósítani, amíg a jelenlegi elnökség nem mond le. Példaként említette, hogy az önkormányzatnak van sportcélú cége, mellyel egyfajta együttműködés keretében talpra állíthatnák az egyesületet. Ám nehézséget jelent a történetben az is, hogy nem tudják, milyen és mennyi adósságot halmozott fel az egyesület.

Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia volt igazgatója (Fotó: pfla.hu) Vörös József (balra) és Takács Mihály a Puskás Akadémia volt igazgatója (Fotó: pfla.hu)

Horváth Zsolt úgy tapasztalta, Vörös József elnök egyelőre nem kér az önkormányzat segítségéből, helyette a saját, kormányközeli kapcsolatait riadóztatta:

"Keresi a kormányközeli kapcsolatait, azt mondta, megkongatta a vészharangokat, ahol csak lehetett".

Az alpolgármester véleménye szerint Vörös nem fogja tudni megmenteni az egyesületet, hiszen nem is tűnik úgy, hogy az egyesület üzemeltetése volt/lenne a cél. Nem foglalkoztak igazán a Postással az elmúlt 5 évben: nem kerestek bérlőket, nem volt toborzás, márpedig a tagdíjak egy igen jelentős bevételt jelentenének. Ma már nincsenek igazából szakosztályok sem - a torna működik még úgy, ahogy -, nincsenek gyerekek.

Attól viszont tart, hogy ez a történet nehogy valamilyen ingatlanberuházásba forduljon át. A Postás ugyanis egy nagyon értékes ingatlanegyüttesen helyezkedik el, mely többféle ingatlanfejlesztésre is kiváló lenne.

A történtek már csak azért is igazán érdekesek, mert az állam először 2018-ban két jogcímen, összesen 500 millió forintos támogatást adott az egyesületnek (200 millió forintot adósságkonszolidáció, ingatlanhasználati díjtartozás címén, illetve még 300 milliót adósságkonszolidáció, a sporttelephelyhez kapcsolódó közüzemi és köztartozások rendezése címen), amit 2019 elején folyósíthattak is. Majd idén márciusban egy határozattal módosították a vonatkozó rendelet 200 millió forintos sorát 500 millió forintra, a jogcím pedig adósságkonszolidáció és további működéssel összefüggő feladatok ellátásnak támogatása lett. Mindezt lefordíthatjuk úgy is, hogy mivel csakis a 200 millió forintos sort módosították, a 300 milliósat nem törölték a rendeletből, ezért idén még 300 millió forintot (mindösszesen 800 millió forintot) utalhatott ki az állam a Postás Sportegyesületnek. Hogy hogyan lehetett ilyen támogatás mellett a csőd szélére sodródni, arról az alpolgármester sem tudott információkat szerezni. Véleménye szerint a nagyobb rész a meglévő adósság kifizetésére ment el, évi 100-110 millió forint lehet a létesítmény fenntartási költsége.

Erőteljesebb véleménye van a kialakult helyzetről a Postás Sport Egyesület korábbi elnökének, Rostás Gábornak. Rostást meglepte az idei 300 millió forintos módosítás, ami szerinte még furcsábbá teszi az ügyet, mondván, néhány hónap alatt jutott volna az egyesület a csőd szélére?! Visszatérve a 2018-as támogatásra, azt sem teljesen tudja értelmezni, hiszen ingatlanhasznosítási díj címén az egyesületnek nem volt jogos tartozása. Ő maga elnökként mindig is vitatta ezt a hasznosítási díjat, nem véletlen, hogy per is lett belőle. Igenám, viszont egyrészt megszűnt a per, nincs jogerős bírósági határozat a tartozás jogosságáról, másrészt a tulajdonos a területet a magyar államnak eladta. Ezért nem tudja elképzelni, hogy mi lett a 300 millió forinttal, de főleg az ingatlanhasznosítási tartozásra adott 200 millióval.

Hatalmas és értékes területen fekszik a Postás Sporttelep. Fotó: magyarfutball.hu Hatalmas és értékes területen fekszik a Postás Sporttelep. Fotó: magyarfutball.hu

Abban Rostás Gábor és Horváth Zsolt is egymástól függetlenül egyetértett, hogy ilyen állami támogatással és a szokásos működés mentén szerzett bevétellel – ha lettek volna - (tagdíjak, toborzás, bérbeadás stb) már előreléphetett volna a Postás - ebben Horváth Zsolt alpolgármester is egyetértett beszélgetésünk során. Rostás Gábor szerint

„mindenkinek csak egy teher az egyesület az elnökségen belül, Vörös Józsefnek is púp a hátán, amit jól szemléltet az is, hogy számára mindenre az a megoldás, hogy kirúgja az embereket.”

A volt elnök elmesélte: jelen körülmények között egyetlen szent és sérthetetlen tevékenység van az egyesületen belül, az a baba-mama torna, amit a torna szakosztály vezetőjének, Draskóczy Imrének a felesége tart. Rostás Gábor eleve furcsának tartja Draskóczy Imre szerepét is a tornaszakosztálynál, hiszen sosem rendelkezett ilyen sportági múlttal, ő diszkoszvető volt. Rostás szerint Draskóczy saját bevallása szerint azért tartja magát jó szakosztályvezetőnek, mert "a lányok biztonságban érzik magukat vele, amikor a korlátról leveszi őket". (szerk.: Draskóczy egyébként a Magyar Torna Szövetség szövetségi kapitánya is. A nemzetközi szinten azonban véleményesnek tartják a szerepvállalását, mivel "nem rendelkezik a magyar válogatottban betöltött tisztségéhez szükséges szakedzői végzettséggel, sem pedig az egyetemi oktatói képesítéssel". Ezen túlmenően a nemzetközi szövetség 2021-ben fegyelmiben is részesítette Draskóczyt egy tornásszal szembeni gondatlan magatartása miatt.)

A kialakult helyzetről szerettük volna megkérdezni Vörös József elnököt is, aki először visszahívást kért elfoglaltságaira hivatkozva, majd már nem vette fel a telefont.

A Vörös-éra sem indult fényesen

Az egyesület 2016 végére 300 millió forintos adósságot halmozott fel, emellett legalább 360 millió forintot kellett volna sürgősen állagmegóvásra fordítani a sporttelepen. Ekkorra már a létesítmények katasztrofális állapotban voltak: a tornaterem több helyen beázott, a fűtést már csak gázpalackos fűtőtestekkel tudták megoldani, ami zárt térben balesetveszélyes. Télen maximum 8-10 fok volt a termekben, a hideg miatt a vízvezetékek is szétfagytak.

Az egyesület számára mentőövet jelentő kormányhatározatot azonban sosem fogadták el és írták alá, mellyel egyszeri állami mentőövet kaptak volna. Helyette csak teltek-múltak a hetek. Időközben az akkori elnök, Rostás Gábor megbízatása is lejárt, a vezetőség azonban úgy döntött, rendkívüli közgyűlést nem hív össze, átmeneti megbízással majd csak májusban veszik napirendre az elnök személyének kérdését, mellyel kapcsolatban nagyon sokáig egyértelmű volt: Rostást jelölik újra erre a pozícióra.

Pár héttel a közgyűlés előtt azonban történt valami, a megoldatlan problémák az elnök személyét is támadásnak tették ki. Bár az egyesület vezetősége kitartott Rostás Gábor mellett, a szakosztályok vezetői közül ez nem mindenkiről volt elmondható. Volt ugyanis, aki ebben az időszakban, 2017 elején más csatornákon keresztül kezdte el a megoldást keresni, majd egyszer csak bejelentette, lenne, aki érdeklődne az egyesület iránt, személye pedig megoldást jelentene az anyagi nehézségekre is. Ő nem volt más, mint Mészáros Lőrinc ügyvédje, Vörös József.

Rostás Gábor, a Postás Sportegyesület volt elnöke sem érti, hogy juthatott idáig az egyesület. Forrás: DigisportRostás Gábor, a Postás Sportegyesület volt elnöke sem érti, hogy juthatott idáig az egyesület. Forrás: Digisport

Ám hiába tűnt fel megmentőként Vörös, a problémák nem oldódtak meg. Már az ő elnöksége alatt, 2017 nyarán kikapcsolták a villanyt a sporttelepen, november közepéig nem volt gáz és fűtés, a bérekkel is elmaradtak, ami miatt számos munkaügyi per indult a Postással szemben - ezeket el is vesztették.

Úgy tudjuk, Vörös ezekkel a perekkel is magyarázza az egyeztetések során azt, hogy mára olyan helyzetbe került az egyesület, amilyenbe.

A jelek szerint anno kormányzati szinten is reményeket fűzhettek a Vörös-érához, mivel megkapták a 200 milliós támogatást adósságkonszolidációra, sőt 2017 végén bejelentették, a Postás területén valósítanák meg a Budapesti Nemzeti Tornasport Akadémiát, melyre 418 millió forintot biztosított volna a kormány. Ezt a projektet azonban nagyjából másfél évvel ezelőtt visszavonták, pedig már a közbeszerzési eljárást is lefolytatták.

Akkor a csődközeli helyzetből tehát az állam kisegítette az egyesületet, ám hogy most is meglépnek-e hasonlót, különös tekintettel a gazdasági helyzetre és az államkassza helyzetére, az nagy kérdés. Megkérdeztük a sportért felelős Honvédelmi Minisztériumot, tudnak-e az ügyről, milyen módon tudnak segíteni, egyáltalán a Postás kért-e már segítséget. Cikkünk megjelenéséig azonban még nem érkezett válasz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.