<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A következő tíz évben is hazai árakon roamingozhatunk külföldön.

Megegyezett az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács szlovén elnöksége a jelenlegi roaming szabályozás meghosszabbításáról 10 évre, derül ki az EP ma reggeli közleményéből.

Eszerint az uniós polgárok

továbbra is plusz díjak nélkül használhatják mobiltelefonjaikat külföldön az EU-n belül – azaz csak annyit kell fizetniük, amennyit otthoni használat esetén fizetnének.

A tengerpartról is olcsón telefonálhatunk haza. (Forrás: Depositphotos/d.travnikov) A tengerpartról is olcsón telefonálhatunk haza. (Forrás: Depositphotos/d.travnikov)

Sőt, ezen felül a mobilszolgáltatásokat alapesetben

ugyanabban a minőségben kell megkapniuk – például az adatkapcsolat gyorsaságát tekintve –, mint otthon, feltéve, hogy ezt a külföldi hálózat lehetővé teszi.

Ennek érdekében az EP kikötötte: a szolgáltatók nem csökkenthetik a minőséget például azáltal, hogy 4G-ről 3G-re kapcsolnak át. Az egyelőre informális megállapodás értelmében az utazók plusz költség nélkül hívhatják a segélyhívószámokat is.

Azokat a díjakat pedig, amelyeket az egyik szolgáltató számít fel a másiknak, ha ügyfelei más hálózatot használnak roaming során,

2022-től 2 euró/Gigabyte-ban maximálják, 2027-ig pedig fokozatosan egy euróra csökkentik.

Ha a felhasználók átlépik a szerződésük szerinti adatforgalmat, akkor az ezen felüli forgalom díja nem lehet több ennél.

A megállapodás életbe lépéséhez azt formálisan még el kell majd fogadnia az EP-nek és a Tanácsnak is.

A roaming azt jelenti, hogy külföldön egy más ország mobilhálózatára csatlakozva használjuk a mobiltelfonunkat. Az erre kivetett pluszdíjakat 2017-ben eltörölték EU-n belül, de ez a szabályozás csak 2022. június 30-ig van érvényben.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.