TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Áruellátási problémák várhatóan nem lesznek, de a hazai közúti fuvarozó vállalkozások zöme súlyos veszteségek elé néz, fennmaradásuk nagyban függ attól, hogy meddig tart és milyen súlyos lesz a koronavírus-járvány második hulláma, és mikor enyhülnek a korlátozások. Kormos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára adott lapunknak friss helyzetértékelést.

A szeptember 1-től hatályba lépett kormányhatározat ugyan nem vonatkozik a teherforgalomra, de a hazai fuvarozók alkalmazottai, vagyis maguk a kamionsofőrök érintettek lehetnek, ha nem teherjárművel érkeznek haza. Személyautós belépés esetén a két negatív teszt vagy a 14 napos karantén nekik is kötelező. A cégek azonban biztos nem tudják helyettük kifizetni a tesztek igen magas árát, ezt a pénzt ugyanis nem tudják beépíteni fuvardíjaikba. A vállalkozások vélhetően már szervezik munkatársaik hazajuttatását – mondta a főtitkár.

A teherautón érkező kamionosok egyébként külföldi útjuk során a gyakorlat szerint általában nem érintkeznek mással, ez már tavasszal is így volt, az akkori, szinte teljes lezárás idején. Az áruforgalomnak pedig mennie kell, nyilván e két szempont vezette a kormányt is, amikor – egyes kitételekkel – kivette a teherforgalmat a határzárral foglalkozó rendeletből – fűzte hozzá.

A főtitkár biztos volt abban, hogy sem a lakossági, sem a termelői oldal nem fogja megszenvedni a korlátozásokat. Ugyanakkor elismerte, hogy lassulni fog a fuvarozás, torlódások lesznek az ellenőrzések miatt.

Az egyesület vezetője egyetértett azzal a felvetésünkkel, hogy a vállalkozások többsége már most is rendkívüli körülmények közepette működik és a várható fuvarszervezési gondok csak tetézik ezt. Ezt egyébként egy másik iparági tömörülés, a NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) is felvetette idén márciusi állásfoglalásában.

„Tisztességes árrés híján sorra állnak le a nehéz-tehergépjárművek, amelyek helyét – hatékony ellenőrzés hiányában – az EU-n kívülről érkező, a szürkegazdaságban tevékenykedő fuvarozók veszik át. E vállalkozások térnyerésében partnerek azok az árukibocsátók is, akik a nagyobb haszon reményében szemet hunynak a szabálytalanságok felett, megbízást adnak az alacsony árakat kínáló csalóknak. Ez a spekuláció veszélyezteti a hazai fuvarozók foglalkoztatottságát, csökkenti az adóbefizetések mértékét, és jelentős iparűzési adó kiesést okoz az érintett településeknek” – írták egy 2019 tavaszi egyesületi állásfoglalásban.

Itt megemlítjük, hogy az egyesület nem támogatja, sőt, kifejezetten ellenzi az önköltség alatti fuvardíjakat, és kormányzati beavatkozást sürget folyamatosan. Az e nélkül végrehajtott fuvardíjemelés nyomán tömeges csődök következhetnek be – utaltak rá már tavaly áprilisban, s azóta csak rosszabb lett a helyzet, hiszen jelentősen emelkedtek a cégek költségei: a lízingdíjak, az útdíjak, a kötelező biztosítás díjai és az üzemanyagdíjak.

„Igaza van, üzleti tervet biztosan nehéz lesz készíteni 2021-re vonatkozóan, hiszen nem tudjuk, meddig élnek az új korlátozások és lesznek-e újabb, még szigorúbb előírások. Utalnék arra, hogy az idei első féléves fuvarozási teljesítmény 33 százalékkal maradt el a tavalyitól, ez óriási szám és még nem látjuk a végét” – mondta telefonos nyilatkozatában.

A fuvarozók szerencséjére a hitelmoratórium még az év végéig él, így rövidtávon nem növekszik a pénzügyi terhük. Ugyanakkor a járműveket nagy arányban lízingelik és a főtitkár szerint a bankok reakcióit még nem ismerik arra az esetre, ha elhúzódna a válságos időszak és újra kellene tárgyalni a lízingszerződésekkel összefüggő hitelkonstrukciókat.

Karmos Gábor kérdésünkre arról is tájékoztatott, hogy a kormány által bevezetett munkahelyi bértámogatást tudomása szerint csak nagyon kevés tagvállalkozás vette igénybe. (Az igénylés határideje augusztus 31.én járt le – a szerk.) Mint fogalmazott: túl bonyolult volt az igénylés és szigorú feltételeket állapítottak meg. Egyelőre nem tudni, hogy meghosszabbítja-e a kormányzat ezt az egyébként jó intézkedést – vélekedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.