3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nem lehet oka a panaszra az üzletasszonynak, a Nobu továbbra is jól fial.

Elmúltak már azok az idők, hogy Ráthonyi Palácsik Tímea, avagy Magyarországon ismert nevén Vajna Tímea vállalkozások egész sorával próbálkozott, hiszen mostanra csupán egy hazai céges érdekeltséget tartott meg nevén – ezt egyébként Instagram bemutatkozásában is büszkén jelzi. A Nobu Budapest a nemzetközi szinten is jó nevű luxusétterem-franchise hazai egysége, amely a Kempinski hotel oldalában működik az Erzsébet téren.

Az üzletasszony az Instagramon is büszkén a Nobu tulajdonosaként mutatja be magát
Az üzletasszony az Instagramon is büszkén a Nobu tulajdonosaként mutatja be magát

A japán étterem üzemeltetője a Buno Vendéglátóipari Kft., ennek többségi tulajdonosa, 51 százalékos részesedést birtokol: az AV Investments Kft., ez Andy Vajna egykori cégörökségének utolsó darabja – Ráthonyi Palácsik Tímea ebben érdekelt Andy Vajna egykori üzlettársával, Samuel Russell Falconellóval együtt a Cinergi Entertainment LLC-n keresztül. A vállalkozás kisebbségi tulajdonosa sem akárki, hiszen a Buno Investment Kft. a Ráthonyi család érdekeltségi körébe tartozik, ügyvezetője pedig az a Ráthonyi Zoltán, aki 2023-ban feleségül vette Vajna Tímeát.

Bár évek óta érkeznek hírek arról, hogy a mostanra amerikai állampolgárságot szerző Ráthonyi Palácsik szabadulni szeretne utolsó magyarországi érdekeltségétől is, ez eddig nem történt meg, így a Buno Kft. szép 2023-as eredményének ő is örülhetett. 

A vállalkozás a tárgyévben 1,49 milliárd forintos árbevételt jelentett, ezt kivétel nélkül belföldön érte el, a befolyt összeg nagyságrendileg megegyezik a 2022-ből jelentett adattal. A méretes bevételből végül 102,8 millió forintos adózott eredményre futotta, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 201 millió forintos profithoz képest – a tulajdonosok azonban minden bizonnyal így is elégedettek lehetnek. A Buno Kft. a korábbi években rendszeresen fizetett osztalékot, ez azonban 2023-ban nem így történt, a fentebb említett 102,8 milliót az eredménytartalékba helyezték.

Megkérik a Nobu név árát

A Nobu egy világszerte ismert márkanév, szinte minden nagyvárosban találkozhatunk egy-egy ilyen vendéglátóegységgel – most viszont az is kiderült, hogy mennyit kell fizetni a licensz használatáért a magyarországi étteremben. A beszámolóhoz csatolt kiegészítő melléklet szerint a tárgyévben a Buno Kft. összesen 845 millió forintot költött különböző anyagjellegű ráfordításokra, ebből egy igen jelentős, 111,7 millió forintos összeget tett ki a licensz, míg további 53,7 millió forintot a Nobu egyéb költségeként tüntettek fel.

A Nobu licenszért súlyos pénzeket fizetnek
A Nobu licenszért súlyos pénzeket fizetnek
Fotó: Nobu Restaurants

Kötelezettségek, követelések

A tartozások közt a vállalkozás szinte csak rövid lejáratú kötelezettségeket tüntetett fel 2023 végén, az összesen 101 millió forintos fizetendő tételek közt főleg a szállítókkal szembeni tartozások tűntek fel, meg nem nevezett egyéb kötelezettségek mellett. A követelések elhanyagolható mértékűek voltak, a 15 millió forintos tétel esetében például áfa kintlévőséget jeleztek.

Hogy keresnek a dolgozók?

Tekintve, hogy a Nobu esetében egy étteremről van szó, nem meglepő, hogy jelentős személyi állományt tart fent a vállalkozás. A 2023-as évben a Buno Kft. átlagosan 43 embert foglalkoztatott, a részükre kifizetett bérköltség 245,5 millió forint volt, azaz az alkalmazottak átlagosan havonta 475 ezer forintot vihettek haza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!