3p

Vagy szándékosan hibásan, vagy adózási szakértő megkérdezése nélkül, de benyújtotta pénteken három kormánypárti agrárpolitikus azt a törvényjavaslatot, mely megtiltaná, hogy az önkormányzatok termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogára települési adót vessenek ki. Az indítvány szövege így a földadóról szóló már hatályos önkormányzati rendeleteket nem érintené.

Pénteken három kormánypárti képviselő, név szerint Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) elnöke és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke benyújtotta azt a törvényjavaslatot, mellyel szándékuk szerint eltörölnék a települési adók közé tartozó termőföldadót.

A helyi adókról szóló törvény jelenleg engedi települési adó, így akár termőföldadó bevezetését (!) minden olyan adótárgyra, amelyre más, törvényben szabályozott közteher hatálya nem terjed ki. A módosítás szerint kivételt jelentene az alól a termőföld, a termőföld tulajdonjoga és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog.

A tervezet szerint a változtatás szeptember 1-jén lépne hatályba.

A javaslat szerint bevezetni lenne tilos a termőföldadót. Fotó: Pexels
A javaslat szerint bevezetni lenne tilos a termőföldadót. Fotó: Pexels

Csakhogy a törvényjavaslat szövege így nem az adó beszedését, csupán bevezetését tiltaná meg idén ősztől.

Ami azt jelentené, hogy az a több tucat önkormányzat, amelyeknek évek óta többé-kevésbé ez jelenti a megmaradásukat, továbbra is számíthatnak az ebből származó bevételre. Gyűjtésünk szerint legalább 55 olyan település van az országban, amelynél biztosan termőföldre veti ki az adót a helyhatóság, ebből pedig 13 fideszes vezetésű, köztük az a Hajdúnánás is, ahol a polgármester Szólláth Tibor, a NAK alelnöke.

Lapunk körképet is készített az érintett településekről, a településvezetők közül pedig többen is készségesen válaszoltak megkeresésünkre. Egyes településeknek földrajzi helyzetéből adódóan valóban létkérdés ez a bevételi forrás, különösen a gépjárműadó elvétele (valójában állami visszavétele) óta, mások pedig a földadóból fedezik azokat az infrstrukturális beruházásokat vagy karbantartásokat, melyek a gazdák munkájának elvégzéséhez szükségesek.

Külön ki kell emelni a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely esetét. A Csongrád-Csanád vármegyei nagyváros idén január 1-jével vezette be a földadót, a polgármester lapunknak adott interjújában pedig azt mondta, a földadórendeletet akár vissza is tudnák vonni, ugyanis „a város költségvetését ez a 80 millió forintra tervezett éves bevétel érdemben nem befolyásolja”. A fél évente érkező bevételeket a város rezsitámogatásra, illetve a kisnyugdíjasoknak adja.

A hódmezővásárhelyi új adónem „hergelte fel” annyira a kormánypárti politikusokat, hogy petíciót indítottak, melyben a földadó eltörlését kérték a kormányzattól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!