7p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós fenntarthatósági célokkal 2030-ra többszörösére, akár kétmilliárd eurósra nőhet az európai rovarpiac, de a baromfi- és a sertéstakarmányozásban a drága rovarliszt mégsem indított forradalmat.

Új perspektívát nyithat a hazai agráriparban – a hagyományos fehérjeforrások alternatívájaként – a nagy tápértékű rovarfehérjék felhasználása a takarmánygyártásban, mert előállításuk fenntartható, költséghatékony. Hosszú távon az agráripar importkitettségét is csökkentheti.

Hosszú távon az agráripar importkitettségét is csökkentheti
Hosszú távon az agráripar importkitettségét is csökkentheti
Fotó: Depositphotos

Ezt előlegezte meg Bustyaházai László, a takarmánygyártó UBM Csoport egyik tulajdonosa még 2022 végén az Agrárszektor szakportálon. Ez azután történt azután, hogy az EU-ban – itthon is – engedélyezték a rovarfehérje felhasználását a sertés- és baromfi-takarmányozásban. A szakember annak kapcsán mondta ezt, hogy az UBM Feed Zrt. keretszerződést kötött az Agroloop Hungary Kft.-vel. Eszerint 2027 végéig leköti a 2024-ben induló üzem évi 3000 tonnás (rovar) takarmányfehérje- és 600 tonna takarmányzsír-gyártási kapacitásának nagy részét.

Ez már a második hazai rovaripari nagyberuházás a hódmezővásárhelyi Grinsect-gyár után, amely ipari méretekben fekete katonalégy-lárvát tenyészt és dolgoz fel. Miután az EU humán célra is engedélyezte több rovarfajta élelmiszeripari felhasználását, a szakemberek itthon is piaci robbanást várnak, ha – a házikedvencek után – a gazdasági haszonállatok takarmányozásban is tömegesen váltják ki az importszóját a fehérjében gazdag lárvaliszttel.

“Iszonyatosan nagy lesz a hatása, ha a – világszerte legnagyobb mennyiségben előállított – fekete katonalégy lárváját is használhatják majd takarmányozásra. A legnagyobb felvevőpiac a baromfitakarmányozás lesz, amely elképesztő mennyiséget fog igényelni.” Ezt előlegezte meg – még az ezt lehetővé tevő, azóta többször módosított 2017-es uniós rendelet megjelenése előtt – Mézes Miklós akadémikus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) professzora, Takarmánybiztonsági  Tanszékének vezetője. Azért, mert a nem génmódosított alapanyagból: egy négyzetméteren kéthetente előállított öt kilogramm katonalégy-lárvából készülő rovarliszt kiválthatja a brazil szójadarát is a takarmányokban. A GMO-mentesség ugyanis a vevőnek önmagában is piaci érték. 

A könnyen tartható, nagy termelésű fekete katonalégy lárva zsírmentesített lisztje, több fehérjét tartalmaz, mint az extrahált szójadara. Azt azonban a szójadara, vagy a rovarliszt aktuális világpiaci ára dönti majd el, hogy melyiket teszik a takarmánykeverékbe. A rovarolaj is értékes anyag a takarmánygyártásban, mert sok benne az antimikrobiális hatású laurinsav. Jó alternatíva ezért a baromfitartóknak, mert 2026-ig betiltják az antibiotikumok használatát a baromfi- és a sertéstakarmányozásban. Mindez magyarázza, hogy egyebek között Hollandiában már évi ezer tonnás tételben állítanak elő  fekete katonalégy lárvából takarmány-alapanyagot, ahogyan

Ukrajnában, más szovjet utódállamokban is.

Késik a fordulat

A várt takarmánypiaci fordulat, a GMO-s szója kiváltása, mégis elmaradt, mert a rovarliszt ára még jelenleg is többszöröse a szójadaráénak. Mézes Miklós szerint, ezért a rovarliszt nagymértékű felhasználása – a társállatok takarmányai mellett – “jelenleg nem tűnik reális alternatívának”.

Az AKI Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint a 9. héten a szója hazai ára kilogrammonként 168,023 forint volt. A brazil szójadara (48 százalék) rotterdami kikötői ára átszámítva héten kilónként 160,817 forint volt. A hazai gyártó honlapján a frissen szüretelt, magyar tenyésztésű tisztított, zsírtalanított és szárított fekete katonalégy lárvából készült GMO- és antibiotikummentes prémium, környezetbarát rovarfehérjét, egy kilogrammos kiszerelésben 3500 forintért kínálta közvetlenül a vásárlóknak.

Más piaci szereplők szerint jellemzően 600-700 forint/kilogramm a rovarlisztek beszerzési ára.

Génmódosítás-mentesen

Ilyen előzmények után kérdeztük a vezető hazai brojlercsirke-előállító és feldolgozó MasterGood vállalatcsoport elnökét, Bárány Lászlót, hogy mikor tervezik rovarliszttel kiváltani a szóját a tápokban. A cégcsoport, amely 20 évvel ezelőtt kezdte el a csirkevágást és- feldolgozást és 15 éve az európai McDonald's lánc egyik legfontosabb – GMO-mentes –csirkehús beszállítója azonban nem készül erre. Pedig fontos partner, a Master Good Kft. szállítja a lánc csirkehús alapanyagának 21 százalékát. Az éttermi láncba csak olyan csirke kerülhet, amelyik takarmánya még nyomokban sem tartalmaz GMO-s összetevőket. 

Nem kukoricáznak

 

 “A cégcsoportunk – a vevői igényeket kiszolgálva – így hosszú évek óta elkötelezett a GMO-mentes szója alapanyag felhasználásában” – állítja Bárány László, a MasterGood vállalatcsoport elnöke. A nem génmódosított szóját – 20 százalékos felárral – évekig Argentínából és Braziliából importálta a cég, amely  márkázni kezdte a kizárólag GMO-mentes takarmányon nevelt csirkékből készített baromfitermékeit. Megérte, mert bár drágább a nem génmódosított csirke, hónapról – hónapra növekszik az eladott volumen!

Az import kiváltására Szlovákiában, ahol mint itthon, szintén csak a GMO-mentes növények termesztése a megengedett, a Master Good Szomotoron épített évi 40 ezer tonnás kapacitású szójabab-feldolgozót. Az üzem ellátására a csoport 35 ezer hektáron integrálja – és részben elő is finanszírozza – a partner agrárvállalkozások gabona- és szójatermesztését. A lehető legjobbkor, mert Magyarországon ugyan az elmúlt 5-6 évben kevés kockázattal és kiemelkedő jövedelemmel lehetett a gabonaféléket termeszteni, de ennek 2022-ben az aszály, majd a gabonaárak zuhanása véget vetett. “Itt jön a képbe a szójatermesztés, amiből nemcsak hazánk, egész Európa több millió tonna nagyságrendben nettó import behozatalra szorul” – mondja az elnök. Bár tőzsdei termék, aminek az ára éven belül is gyakran változik, a GMO-mentes szójababé viszonylag stabil. “Ezért is támogatjuk azokat a növénytermesztő vállalkozásokat, amelyek – akár a kukorica-vetésterület terhére – szója termesztésére váltanak. Ehhez a nagy és korszerű feldolgozó kapacitásunk kellő értékesítési biztosítékot nyújt!“ – ajánlja a lehetőséget Bárány László.

“Csak érdekes elképzelés” 

A rovarliszt, mint potenciális fehérje forrás, akár állati takarmányozásban, akár közvetlen humán fogyasztásban – Bárány László szerint – egyelőre nem több, mint egy „ érdekes elképzelés”. A fekete katonalégy lárvájának "előállításához" ipari környezetben, ipari méretű (több ezer tonna) többnyire növényi alapanyag szükséges. Ezek beszerzése komoly logisztikai feladatot és költséget jelent. Ráadásul ebből a termesztésből is marad vissza hulladék – sorolja az elnök, aki azt tapasztalja, hogy ezek elhelyezése is még csak „papíron” megoldott.

Még túl drága

”A beltartalmi paramétereit és az árat összevetve nem látom a helyét az állati takarmányok összetevőjeként” – ismeri el a csoport elnöke. Fehérjeforrásként (takarmány-alapanyagként) szerinte még akkor sem fér bele a receptúrába, ha a rovarliszt kilogrammonként jelenleg 600-700 forintos ára lecsökkenne.

Bárány László számára a rovarliszt humáncélú felhasználása is értelmezhetetlen. “A rovarlisztnek semmilyen gasztronómiai értéke, különlegessége nem ismert számunkra. Hogyan lesz ebből piaci termék – az árától függetlenül – ez a kérdés még megválaszolásra vár!

Tőkealapok és tőketársaság pénzével 

 

Az Agroloop 13 ezer négyzetméteren az üllői Aerozone Parkban 18 millió euróból létesített üzemében a tervek szerint az idén indul a termelés. Az Agroloop idén januárban jelentette be, hogy több millió euró értékű tőkebefektetésről írt alá szerződést a Kék Bolygó Tőkealapok és a Lead Ventures Alapkezelő által képviselt Enter Tomorrow Kockázati Tőkelappal. A közleményben azt is megjegyzik, hogy korábban az Eprolius Hungary Zrt. és a Gran Private Equity vezető magyar kockázatitőke-társaság is jelentős befektetéssel segítette a vállalat indulását. A bejelentés előtt a HVG számolt be arról, hogy Áder János alapítványának tőkealapja is beszáll…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!