8p

Három év alatt ötödével, kétszázezer alá csökkent a gazdaságok száma, miközben nőtt a birtokok mérete – állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzése. De ez csak a kezdet. A piaci szereplők könyörtelen és gyors koncentrációra számítanak Ukrajna uniós integrációjával.

Nem bírom tovább, én ebből kiszállok! A tűző napon a mínuszért, az aszályban, az öreg gépparkkal éjjel-nappal robotoljak, hogy az ötnaponta rólam készülő műholdfotóval még meg is büntessenek? Minden jel az irányba mutat, hogy nem kell itt erőlködni. Az egyik elkeseredett szabolcsi gazda így öntötte ki a szívét a nyáron, miután 15 millió forintot bukott a terménytároláson, meg a műtrágyavásárláson. Feladta, több évtized után végleg befejezi a gazdálkodást, és egyre több gazda dönt így.

Mit hoz a jövő? Fotó: Depositphotos
Mit hoz a jövő? Fotó: Depositphotos

Az idén júniusban így már csak 196 ezer gazdaság működött itthon, 45 ezerrel, 19 százalékkal kevesebb, mint három éve. Ezt állapítja meg a KSH felmérése, amely szerint felgyorsult a gazdaságok számának csökkenése. A tíz évvel ezelőttihez képest már százezerrel kevesebb a gazdaság. Elsősorban a kisebb területen gazdálkodók, néhány jószágot tartók hagytak fel a tevékenységükkel az elmúlt években is, így tovább nőtt a birtokméret.

Nőttek a nagyok, de fogytak a legnagyobbak

A KSH felmérése szerint 2023-ban a gazdaságok 7 százaléka nem is használt mezőgazdasági területet, míg 15 százaléka egy hektárnál kisebb területet művel. Továbbra is az 1-5 hektáros birtokméret a legjellemzőbb, amely a gazdaságok egyharmadára jellemző. A teljes – 5,1 millió hektáros – mezőgazdasági terület egyötödét a 200-500 hektáros gazdaságok művelik, amelyek a teljes állomány csak 1,9 százalékát teszik ki a felmérés szerint. A gazdaságok számának 2020-2023 közötti csökkenését az elemzés részben annak tudja be, hogy a legfeljebb egy hektárt művelők száma – ezen időszak alatt – a felére csökkent, 29 ezer gazdaság szűnt meg.

Több mint 40 százalékkal kevesebb lett ugyanakkor azon gazdaságok száma is, amelyek egyáltalán nem használnak mezőgazdasági területet.

Az elmúlt három évben azonban a 10-1000 hektáros kategóriákban a gazdaságok száma és az általuk használt terület is nőtt. A legjelentősebb növekedést a 100-200 hektáros kategóriában figyelte meg a KSH. E gazdaságok száma és területe is 19 százalékkal nőtt 2020-hoz viszonyítva. Elgondolkodtató viszont, hogy az ezer hektárnál nagyobb gazdaságok száma és az általuk használt terület nagysága is 20 százalékkal csökkent e három év alatt.

Az ország fele

Magyarország 93 ezer négyzetkilométeres területének 55 százaléka, 5,1 millió hektár mezőgazdasági terület, amelynek 82 százaléka továbbra is a szántó (4,2 millió hektár), 16 százaléka gyep (793 ezer hektár) művelési ágba tartozik – állapítja meg a KSH friss elemzése. A szántó vetésszerkezetében továbbra is a gabonafélék aránya a legnagyobb, amely a 2020. évi 58 százalékról 60 százalékra (mintegy 2,5 millió hektár) tovább nőtt. Az őszi búza vetésterülete a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt. Egy év alatt 90 ezer hektárral, 9,5 százalékkal bővülve 2023-ban ismét több mint egymillió hektár lett a búza. Az őszi árpa vetésterülete ennél is nagyobb mértékben, 28 százalékkal, több mint 400 ezer hektárra nőtt 2023-ban. A tavalyi aszály után a kukorica területe csaknem 20 százalékkal, 800 ezer hektár alá csökkent. 

Az ipari növényeket 2023-ban 967 ezer hektáron – a napraforgót 677 ezer hektáron –termesztették, utóbbi 25 ezer hektárral kisebb a tavalyinál.

A felmérés szerint 2020-2023 között (a stagnáló, átlag 14,7 hektáros gyepek kivételével) minden művelési ágban nőttek a birtokméretek. Az idén a mezőgazdasági terület átlagos nagysága így már meghaladta a 28 hektárt, amely a 2010. évi kétszerese, de a 3 évvel ezelőttinél is 5,3 hektárral nagyobb. A szántók átlagos mérete gazdaságonként így már csaknem 30 hektár lett az idén, míg a gyümölcsöséké 3,4, a szőlőé 2,3 hektár. A szőlő kivételével azonban 2020 óta valamennyi művelési ágban emelkedett a birtokméret mediánértéke: a mezőgazdasági terület esetében 2,6-ről 4,3 hektárra, ezen belül a szántóé 4-ről 5,1-re, a gyümölcsösé 0,5-ről 0,8-re, a gyepterületé 2,6-ről 3-ra nőtt, míg a szőlőé 0,3 hektár maradt.

Több költség, kisebb bevétel

Az elemzés azzal magyarázza a koncentrációt, hogy az elmúlt években a növénytermesztők és az állattenyésztők is több, akár eddig nem tapasztalt nehézséggel néztek szembe. A növénytermesztőket az utóbbi időszakban a magas energiaár, a gabonapiaci válságban lezuhant átvételi ár, a bevételkiesés és az aszály is sújtotta. Az állattartókat az időről időre újra megjelenő állatbetegségek, a megnövekedett takarmány- és energiaköltségek a korábbinál is nehezebb helyzetbe hozták. 

A növénytermesztő gazdaságok aránya 10 százalékkal 73 százalékra nőtt három év alatt, míg az állattartók aránya alig 14 százalékra csökkent.

Öregedő gazdák, magasabb képzettség

Az elmúlt három évben tovább öregedtek a gazdaságirányítók. A 65 éves és idősebb irányítók aránya a 2020. évi 35-ről már 37 százalékra nőtt. A 45-54, illetve az 55-64 éves gazdaságirányítók aránya is csaknem 23-23 százalék. A 35 év alatti gazdálkodók aránya 4,9 százalék volt, csakúgy, mint 2020-ban.

Eközben 2010 óta csökken, de még az idén is 55 százalék a gazdaságukat agrárképzettség nélkül vezetők aránya (több mint százezer gazdaság).

A felmérés szerint 2010 óta folyamatosan emelkedik (2023-ban 29 százalék) a 65 éves és idősebb irányító vezette gazdaságok által használt mezőgazdasági terület is. Az ezen gazdaságok által használt összterület már megközelíti a másfél millió hektárt, ami a tíz évvel korábbi több mint kétszerese. A 40 év alatti, fiatal gazdálkodók viszont a teljes terület már csak 11 százalékát művelik, a 40-64 éves gazdák pedig több mint 3 millió hektárt (60 százalék) használnak.

Beszédes adat, hogy a mezőgazdasági területet 41 százalékát a legfeljebb középfokú, illetve 37 százalékát a felsőfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkező gazdák művelik. Rossz jel, hogy az utóbbiak által használt terület 2010 óta 6,1 százalékkal, az idei 1,9 millió hektárra csökkent. A legfeljebb középfokú szakképzettségűek csaknem 2,1 millió hektárt művelnek, ez a teljes terület 41 százaléka. Az agrárképzettséggel nem rendelkezők 1,1 millió hektáron gazdálkodnak, ezzel a tíz évvel korábbi 25-ről így 21 százalékra csökkent az arány.

Rövid távra terveznek

Elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) nem nyilatkozott arról, hogy még hány évig marad a gazdaság élén. Tizenkét százalék legfeljebb öt évig tervez, ez három éve még 18 százalék volt. De alig 8,7 százalékra csökkent azok aránya is, akik további 6-10 évig kívánják a gazdaságot vezetni. Terveik szerint a gazdaságirányítók 24 százaléka azonban még több mint 10 évig vezeti majd a gazdaságot (ez két százalékponttal kevesebb, mint három éve). Ugyanakkor némileg nőtt a hosszabb távon tervezők aránya.

Csődhullám fenyeget?

Az elmúlt három év nehézségei után egyre erősödő koncentrációra számítanak a piaci szereplők. A folyamatot tovább gyorsítja majd a szomszédos Ukrajna várható uniós csatlakozásával erősödő verseny is, hiszen a leendő EU-tagországban 30-100 ezer hektáros, rendkívül jó termőhelyi adottságú óriásbirtokokon termelnek.

Bár még nem tudni, hogy az orosz agresszió következtében, az uniós vámmentes termény-exportjával nem kis piaci zavart okozott Ukrajna mikor lép be az EU-ba, Széplaki Tamás dunántúli gazdálkodó korábban arról beszélt az Mfor-nak, hogy kedvező fordulatot vár ettől. A belépés még könnyítene is a piaci helyzeten, ha az átmeneti kedvezmények, vámmentesség helyett az ukrán termelőkre is vonatkoznának a nagy többletköltséggel járó szigorú EU-s előírások. Igaz, így is megmarad az ukránok termőhelyi és mérethatékonysági az előnyük.

„Ha nagyobb gazdaságokra épülne és hatékonyabb birtokszerkezetű lenne a hazai mezőgazdaság, amelyben az állattenyésztés aránya és a mezőgazdasági termények feldolgozottsága is lényegesen nagyobb lenne, akkor még a jelenleginél súlyosabb piaci helyzet sem rengetné meg. De most, az ukrán válságtól függetlenül is, minden külső hatásnak is ki vagyunk szolgáltatva” – tapasztalja az agrárvállalkozó. Úgy véli, ha nem lesz gyökeres szerkezeti változás, csak az a kérdés, mikor kezdődik a csődhullám. „Amíg az agrárstratégia kérdését elsősorban politikai, hatalmi és nem szakmai kérdésnek tekintik, amíg a költséghatékonyság és a szakmaiság szitokszónak számít, addig ebből nincs kiút” – véli.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!