7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Miután júliusban Magyarország hivatalosan is mentessé vált a madárinfluenzától, egy hajdúnánási baromfitelepen újra megjelent a betegség. Már nyolc vármegyében, csaknem 200 településén intézkedett a hatóság a vírus terjedésének megfékezésére. De mit okoz ez az ünnepi bevásárlásban? 

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta november első hetében Hajdúnánáson a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hivatal azután rendelte el a vizsgálatot, hogy a hajdúnánási telepen feltűnően megnőtt az elhullás, miközben drasztikusan visszaesett a tojástermelés, a víz- és takarmányfogyasztás. Az elhullott állatokból kimutatták a madárinfluenza H5N1 altípusát, ezért a hatóság azonnal megkezdte az állatállomány felszámolását és kijelölte a gazdaság körül a három kilométeres védő-, illetve a tíz kilométeres megfigyelési körzetet.

Mi emberek is veszélyben vagyunk? Fotó: Depositphotos
Mi emberek is veszélyben vagyunk? Fotó: Depositphotos

Négy hónap sem telt, hogy júliusban Magyarország az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai szerint mentessé vált a magas patogenitású madárinfluenzától, dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos máris elrendelte - a legkockázatosabb területeken - a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását. Egy hét múlva pedig a hajdúnánási baromfitelepen már fertőzött és azóta is támad a kór. November 28-ig így már Bács-Kiskuntól Csongrád-Csanádon át Szabolcs-Szatmár-Beregig ismét nyolc vármegyében  észlelte a hatóság a H5N1-vírust és csaknem 200 településén és rendelt el intézkedéseket. 

Az idei őszi járvány intenzitását mutatja, hogy, hogy - Ausztriától Belgiumon, Bulgárián át egészen Spanyolországig - az öreg kontinensen 69 gazdaságban és 290 vadmadárban mutatták ki a magas patogenitású H5N1 vírust már szeptember első két hetében.

Madártávlat

A vándormadarak vonulásával az idén ősszel menetrendszerűen jelent meg a fertőzés. Lapunk kérdésére a Nébih megerősítette, hogy vadon élő madarakból a laboratóriuma október 13-án, majd november 3-án mutatta ki a H5N1-vírust. E magas patogenitású altípus mellett Bács-Kiskun vármegyében négy víziszárnyastartó gazdaságban az alacsony patogenitású: H5N2 altípust is kimutatták.

Kérdésünkre, hogy a vírus terjedése alapján itthon mely régióban várható további fertőzés, mely állomány van nagyobb veszélyben, a Nébihtől azt a választ kaptuk, hogy a nagy baromfisűrűségű dél-alföldi területeken nagyobb a kockázat. De mivel a vírus a vadon élő madarakban jelen van, “az ország egész területén fennáll a kockázata a baromfiállományokba való bejutásának”. 

Kártérítés is jár

Jó hír, hogy a járványvédelmi intézkedések során leölt és ártalmatlanított állatok - telepeken akár több tízezer baromfiért - a jogszabály alapján állami kártalanítás illeti meg a tulajdonost. (Aki engedély nélkül tartotta az állatokat, vagy nem tartotta be a járványvédelmi előírásokat, azoknak nem jár kártalanítás.) A jogszabály szerint a fertőzött vagy korlátozás alatt álló létesítményből, területről származó termékek forgalomból kivonásáért, az elkobzott termékek után az érintetteket kártalanítja az állam - persze, ha nincs kizáró ok. (Ilyen ok például, ha engedély nélküli az állattartás, vagy nincs járványvédelmi intézkedési terv.)

A kártalanítás alapösszege a becslési eljárás során megállapított összeg hatvan százaléka. De a végleges összeg a becsléssel megállapított száz százaléka is lehet, ha azt, bizonyos növelő tényezőket figyelembe véve a járási hivatal, vagy a vármegyei kormányhivatal úgy állapítja meg.

Kisebb az ünnepi roham

A karácsonyi, újévi ünnepekre készülő fogyasztót persze mindebből az érdekli, hogyan hat a madárinfluenza-járvány a bolti árakra és kínálatra, jut-e pulyka, kacsa-, libasült, tojás az asztalára és mennyiért. Annál is inkább, mert a védekezés során már több mint százezer baromfit (a kacsaállomány csaknem öt százalékát) öltek le. A kijelölt védő- és megfigyelési körzetekben pedig becsülhetően további több százezer darab baromfit (víziszárnyas-, tojótyúk-, brojler-, pulykatelepet) érint a korlátozás főleg a Dél-Alföldön és az ország keleti részén - ahogy az a Nébih térképén látható.

Bár a jogszabályok nem tiltják a védő- és megfigyelési körzetekben nevelt baromfi kereskedelmét, innen csak az előírások szigorú betartásával lehet az állatokat a kijelölt vágóhidakra szállítani. A védő- és megfigyelési körzetben pedig tilos a levágott állatok helyébe újra baromfit telepíteni.

Az érintett gazdaságoknak a járvány miatt tehát radikálisan csökken a termelése, a feldolgozóknak, fogyasztóknak, pedig az év végi csúcson is érezhetően csökkenhet a kínálat - gondolhatnánk…

Főleg azután, hogy

a baromfiállomány a 2017-es 40,6 millió darabról tavaly már 35 millió alá csökkent. Elsősorban a kacsa- és a libaállomány fogyott vészesen (4,7 millióról 2,7 millió darabra, illetve csaknem 1,2 millióról a felére), de csirkéből is 2,5 millió darabbal kevesebb van.

Ennek ellenére a megkérdezett kereskedők szerint - a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásoktól - érezhetően nem lett kisebb a baromfitermékek bolti kínálata, a kiesést pótolja az import.

A gazdasági válságban visszafogottabb idei ünnepi költekezésben ezért a baromfiárak már nem, vagy alig emelkednek tovább. Legalábbis az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs rendszere szerint - az egész csirkét kivéve - ahogyan az egész évben, úgy a 47. héten is tovább csökkent a friss csirketermékek, valamint a combfelső kivételével a friss pulykahúsok feldolgozói ára. Tegyük hozzá, mert zuhan, tovább esik a  kiskereskedelmi forgalom. A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint 2023. októberben a kiskereskedelem forgalom volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal lett kisebb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Madárról emberre?

A madárvonulásokkal tavasszal-ősszel szinte menetrendszerűen évtizedek óta ismétlődő járványokat látva elgondolkodtató, hogy az öreg kontinensen mi emberek is veszélyben vagyunk-e? A madarakról átkerülhet-e a betegség, akár úgy mint, az a koronavírus-járvánnyal történt? Azért is, mert a más kontinensen előfordult hasonló esetekért felelős, magas patogenitású törzsek kifejlődése egyértelműen a nagyüzemi baromfitartáshoz köthető. Legalábbis ez utóbbit közölte a napokban az MTI-vel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Eszerint sok ázsiai országban alkalmazott vakcinázás olyan evolúciós nyomást fejt ki a vírusra, hogy az minél fertőzőképesebb legyen, és át tudja törni a vakcinás védelmet. E két hatás együtt a madárinfluenza-vírusok evolúcióját az egyre nagyobb fertőző- és megbetegítőképesség irányába tolta - adta közre az MTI. A legtöbb humán esetben így idős, gyenge immunrendszerű állatgondozók fertőződtek meg, akik a járványban, megfelelő védőfelszerelés nélkül, hosszú ideig létesítettek kontaktust beteg madarakkal.

Európában eddig ugyan még nem fordult elő ilyen eset, de mindannyiunkat aggaszt, hogy e változékony vírusnak kialakulhat olyan változata, amely embereket is képes megbetegíteni. Nos a Nébih szerint a jelenleg Európában jelen lévő vírustörzsek esetén a nemzetközi vizsgálatok alapján elhanyagolható a kockázata az emberre való terjedésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!