<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

4100 forintos célárfolyam mellett eladásra javasolja az OTP részvényeit a Quaestor, mivel szerintük a magyar gazdaság vártnál rosszabb növekedési kilátásai és a bank hitelportfóliójának romlása előbb-utóbb az árfolyamban is meg fog mutatkozni - hangzott el a cég csütörtöki sajtóreggelijén. Az OTP-papírok most 6000 forint körül állnak a piacon, azaz ha bejön a jóslat, akkor akár 30 százalékos lejtmenet is jöhet. Mfor.hu-tudósítás.

Optimista a magyar blue chipek kilátásait illetően a Quaestor, hiszen a Molt, a két gyógyszergyártót és a Magyar Telekomot vételre ajánlják a cég szakemberei. A fekete bárány az OTP, melytől jelentős esést várnak, hiszen a kockázatoknak előbb-utóbb az árfolyamban is meg kell jelennie - emelte ki Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője.

A Mol lehet az idei év nagy sztorija

Gyűjtésre javasolják a Mol-részvényeket a Quaestor elemzői 26 200 forintos célár mellett - hangzott el a cég csütörtöki sajtóreggelijén. Háda Bálint, a befektetési cég vezető elemzője hozzátette: szerinte az idei év egyik legjobb befektetése lehet az olajcég, szinte minden az emelkedés irányába mutat. Lassan beérnek a kutatások és a beruházások - tette hozzá.

Az állami tulajdon megjelenése ugyan hordoz némi kockázatot, azonban Háda szerint a kormány szerepvállalása nem fogja gyökeresen negatív irányba mozdítani a Mol stratégiáját. "Kérdés, mennyire akar élni befolyásával az állam" - hangsúlyozta az elemző. Azt viszont hozzáteszik a Quaestor szakértői is, hogy ha a tulajdonrészen keresztül az állam megpróbálna beleszólni a benzinárakba, az negatív hatással lenne a vállalat jövedelmezőségére és a részvényárfolyamra is.

A két gyógyszergyártó, a Richter és az Egis esetében továbbra is kedvező folyamatokat látnak a Quaestornál annak ellenére is, hogy a gyógyszerkassza átalakításának pontos részletei még nem ismertek. Háda Bálint a sajtóbeszélgetésen kiemelte, hogy az Egis menedzsmentje sokkal optimistább az exportpiacokkal kapcsolatban, ha bejön a várakozás, akkor ez ellensúlyozhatja azt, hogy a hazai szabályozás változása érzékenyebben érinti a céget versenytársánál. Szerinte a fenti folyamat az árfolyamokban is látszik: miközben a Richternél kirajzolódik egy negatív trend, az Egisben sokkal több a pozitív spekuláció.

Számszerűsítve a Richter esetében 41 250 forintos célárat határoztak meg az elemzők, míg az Egist 21 450 forintos célárfolyam mellett javasolják vételre. Előbbi papír jelenleg 36 450 forinton, utóbbi pedig 19 400 forinton áll a Budapesti Értéktőzsdén.

A csütörtökön megjelent elemzés a Magyar Telekom papírjaival kapcsolatban 610 forintos célárfolyamot határoztak meg szintén vételre javasolják a részvényeket. A Telekom jelenleg 545 forintot ért a tőzsdén, azaz a Quaestor elemzése szerint több mint tíz százalékos növekedési potenciál lehet az árfolyamban.

Mi lesz veled OTP?


A pozitív sormintából csak az OTP lóg ki a Quaestor elemzése szerint: a bankpapírokat eladásra javasolják, a célárfolyam pedig 4100 forint, ami nagyjából 30 százalékos esést jelentene a jelenlegi 6000 forint körüli árfolyamhoz képest. Háda Bálint szerint ez annak köszönhető, hogy várhatóan tovább nő majd a rossz hitelek aránya a portfólión belül, annak pedig előbb-utóbb az árfolyamban is meg kell mutatkoznia.

A Quaestor elemzője szerint a bank első negyedéves eredménye is csak annak köszönhetően lett jobb az előzetes várakozásoknál, hogy a céltartalékolás alacsonyabb volt a vártnál. Háda Bálint hozzátette: megfigyelhető volt az elmúlt években, hogy az OTP év közben keveset tartalékol, majd az utolsó negyedévben jön egy nagyobb összeg.

A szakember szerint tovább rontja a bank kilátásait, hogy a magyar gazdaság növekedése leginkább rá van hatással. A meglepően alacsony célárat a hitelportfólió romlása mellett azzal magyarázta, hogy növekedési előrejelzésük is pesszimistább az átlagnál. Számszerűsítve a Quaestor arra számít, hogy a tavalyi 274,6 milliárd forint után idén 294,8 milliárd forintnyi céltartalékot kell képeznie a banknak, míg a nettó eredmény kismértékben emelkedik majd 117,9 milliárd forintról 125,4 milliárdra.

Beke Károly

mfor.hu