<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nem kíméli a gazdasági válság az irodaházak piacát sem, jó néhány tervezett projektet leállítottak, vagy éppen el sem indítottak az utóbbi hónapokban. Eközben egyes belvárosi irodaházak is kihasználtsági problémákkal küzdenek, a bérlők területeket adnak vissza, sőt, azok, akik félreteszik a presztízsszempontokat, illetve nem rendelkeznek jelentős bejövő ügyfélforgalommal újra elkezdtek gondolkodni az olcsóbb külvárosi házakba való költözésen. Az üzlet a külvárosba költözik?


Szép eredményei voltak a magyarországi irodapiacnak – főleg az A kategóriában – az elmúlt években, a házak kihasználtsági mutatója sokszor volt 90-100 százalékos, és általában az egész piac jól teljesített. A válság begyűrűzése azonban rányomta a bélyegét az üzleti világra is, időnként a cégeknek már a piacon megszokott 13-16 eurós négyzetméterenkénti bérleti díj is sok, melynek mérséklésében változatos módszereket próbálnak alkalmazni.

Kevés ember kis helyen is elfér

Sok vállalatnál a tavaly év végén, illetve idén év elején megejtett létszámleépítések után hirtelen nagyobb területek szabadultak fel. Korántsem szabad azonban azt gondolni, hogy ennek örömére minden megmaradt munkatárs táncterem méretű szobával gazdálkodhat – az ügyvezetők és gazdasági igazgatók közöl jó páran alkudozni kezdtek az irodaházak üzemeltetőivel, hogyan lehetne megszabadulni a felesleges területektől, még akkor is, ha arra opciós szerződést kötöttek, így elvileg csak korlátozott feltételekkel lehetne őket visszaadni.

A bérbeadók nagy része kénytelen rugalmas lenni, hiszen még mindig jobb kisebb területű bérletek elvesztése, mintha megállapodás híján akár több emeletet bérlő cégek kompletten kivonulnának. Az általunk tapasztalt gyakorlat szerint vagy hagyják az irodaházak üzemeltetői, hogy fontosabb bérlőik visszaadják a nem szükséges területeket, vagy másik megoldásként hozzájárulnak ahhoz, hogy az aktuálisan nem használt területet a bérlő harmadik személy részére kiadja – gondolva arra, hogy az esetleg megürülő nagyobb területekre nehéz lenne a mostani helyzetben újakat toborozni.

Van, ahol már akciós

Márpedig a csábítás nagy, hiszen az elmúlt év vége felé átadásra került irodaházakat is ki kell adni, éppen ezért az új épületekben egyre kedvezményesebb feltételek – és nem mellesleg vadonatúj környezet – várja azokat, akik szeretnék racionalizálni az irodabérleti költséget. Egy újonnan épült házban a piacon szinte hihetetlennek számító, 9 eurós bérleti díjért kínálnak területeket, ami bizony nem egy, sokszor már csak jóindulattal A kategóriásnak nevezhető, leginkább az elhelyezkedésből élő irodaház bérlőjének okozott nem is kis késztetést a költözésre.

Ugyanez a helyzet a külső városrészekkel is, ahol ráadásul a parkolás is jobban megoldott, és nem kell adott esetben súlyos összegeket fizetni a belvárosi irodaház garázsában történő helybérletért, nem beszélve azokról az autóval járó dolgozókról, akik nem részesülnek ilyen juttatásban: ők vagy valahol máshol bérelnek helyet, vagy az utcán állnak, adott esetben óránként 240 forintért.

A presztízs miatt maradnak

Attól azonban nem kell félni, hogy összeomlik a belvárosi irodaházak piaca, hiszen sok cég úgy érzi, nem engedheti meg magának, hogy a jól hangzó belvárosi címről mondjuk Kőbányára vagy Pesterzsébetre költözzön ki. Megoldást azonban néhányan már erre is kitaláltak: a – drága – belvárosi helyszínen csupán egy kisebb központot hagynak meg (vezetők, ügyfelekkel kapcsolatot tartó munkatársak), a többiek, akikre nincs szükség a frontvonalban, pedig költöznek egy sokkal olcsóbb, és sokkal kevésbé jól hangzó címmel rendelkező telephelyre.

Egyes szakértők az év elején azt prognosztizálták, hogy idővel irodahiány alakulhat ki a piacon, hiszen a leállított projektek miatt egyszer csak elfogynak a minőségi irodák, ám egyelőre erről még nem lehet beszélni. A kialakult helyzet rámutatott arra is, hogy a pár éve még tényleg A, mostanra maximum A- kategóriás házaknak el kell gondolkodniuk egy komolyabb felújításon, frissítésen, ha továbbra is versenyben akarnak maradni, például a Váci úti irodafolyosóval – jellemezte a helyzetet egy irodakiadásban érdekelt szakember.

Kicsit elhanyagolt kategória ugyan, de létezik mozgás a B kategóriás irodaházak piacán, ahol néhányan inkább egy bérelt lakásba (vagy többe) költöztették át vállalkozásukat, ugyanakkor a minőségi és olcsó B-s házak talán számíthatnak olyan új bérlőkre, akik az A kategória magasságait a mostani helyzetben már nem tudják megfizetni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.