Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Pogátsa Zoltán Pogátsa Zoltán

Az elmúlt hónapokban fontos gazdaságpolitikai téma lett a meglóduló deficit és az ezzel párhuzamosan megugró államadósság kérdése. Pogátsa Zoltán elemzésében azt vizsgálja, mennyiben megalapozottak az aggodalmak az aktuális helyzetben, illetve egy ilyen mértékű gazdasági visszaesés esetén milyen mozgástere van a kormánynak.

Minekután az Orbán-kormány hosszú évek munkájával fokozatosan lejjebb tornászta a GDP arányos államadósság szintjét, a koronavírus krízisre adott nagy arányú kormányzati válságkezelési csomag eredményeképpen az egyetlen esztendő alatt minden korábbinál magasabb szintre ugrott. Az ellenzék nem is hagyta ki a ziccert, azonnal telekürtölte a hírrel a nyilvánosságot, az Orbán kormány kudarcaként tálalva azt.

Ebben a történetben azonban gyakorlatilag szinte semmi nem stimmel, magán a tényadaton kívül.

Haladjunk visszafelé. Először is óriási tévedés kudarcként beállítani azt, hogy egy kormányzat súlyos válság idején jelentős kiadási csomaggal igyekszik csökkenteni a válság hatásait. Ez ugyanis válság esetén nemcsak, hogy nem hiba, főleg nem kudarc, hanem kifejezetten kívánatos és ésszerű gazdaságpolitika. Gondoljunk bele mi történne akkor, ha egy mély válságban a kormányzat ragaszkodna a kiegyensúlyozott vagy éppen többletes költségvetés céljához? Nem mellesleg ez volt egyébként Orbán Viktor és Varga Mihály explicit terve még 2019-ben. Akkoriban már sok szó esett arról, hogy válság közeleg, de még nem lehetett sejteni, hogy ez ténylegesen egy vírusnak lesz majd köszönhető. A miniszterelnök és a pénzügyminiszter számtalanszor nyilatkozta, hogy válság esetén is „pluszos” költségvetést fognak majd csinálni. Annak beköszöntekor azonban egyhamar letettek erről, azt kell mondjuk, hál’Istennek.

Szabad-e kritizálni a kormányt?

A pluszos költségvetés ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állam tőkét von el a magángazdaságtól adóztatással, amit az tehát nem tud beruházni, majd maga az állam sem költi el vagy ruházza be ezt az összeget, hiszen ettől marad többlete. Ez nettóban annyit tesz, hogy egy amúgy is válságos helyzetben az állam mesterségesen csökkenti a beruházásra vagy kereslet támasztására rendelkezésre álló pénzt a gazdaságban, azaz ront a helyzeten.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.