<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az OKFŐ vagyonbiztosításra írt ki közbeszerzést az idei évre ingatlanokra és olyan ingóságokra, mint a lélegeztetőgépek.   

Mindez azért érdekes, mert jól ismert tény, hogy a Kínából 300 milliárd forintért megvásárolt 16 ezer lélegeztetőgépből még mindig több mint tízezret raktároznak, amire eddig is brutális mértékű összeget költött a kormány az adófizetők pénzéből.

A közbeszerzés szerint a teljesítés fő helyszíne az Országos Kórházi Főigazgatóság raktárai. A két gödöllői címen megadott raktárba még helyszíni bejárást is biztosított az OKFŐ a pályázók számára.

A porosodó lélegeztetőgépek egy részére már biztos, hogy van biztosítás. Fotónk illusztráció: Depositphotos
A porosodó lélegeztetőgépek egy részére már biztos, hogy van biztosítás. Fotónk illusztráció: Depositphotos

A kiírás szerint a vagyonbiztosítás a következőkre terjed ki: saját és/vagy idegen tulajdonban álló épület és/vagy építmények, épületgépészet, épületen végzett beruházás, továbbá ingóvagyon mint gépek, eszközök, berendezések, készletek, kész- és félkész termékek, stb. Kiemelik: a szerződésben meghatározott biztosítási összegek tartalmazzák a kockázatviselési helyeken található alábbi vagyoncsoportok értékét is:

  • egészségügyi védőfelszerelés, szájmaszk, lélegeztetőgép, stb.
  • az OKFŐ tulajdonában, üzemeltetésében, használatában, bérleti jogviszony keretén belüli, illetve felelős őrizetében lévő egyéb vagyontárgyak.

A közbeszerzést két pályázó közül az UNIQUA Biztosító nyerte el, a február 28-án aláírt szerződés összértéke 421 574 422 forint.

A közbeszerzés nem tér ki a másik, szigetszentmiklósi raktárra, ahol szintén lélegeztetőgépeket parkoltatnak. Az Átlátszó cikke szerint az OKFŐ két céggel szerződött raktározásra. Így a gödöllői raktárban 3125 darab, míg a szigetszentmiklósi raktárban 9909 darab készüléket tárolnak. A szigetszentmiklósi raktár miatt 2020 májusában a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft-vel 270 millió forint értékben, majd októberben a Victoria Ingatlanhasznosító Kft-vel 142 millió forint értékben. Ez utóbbi szerződés 2025-ig szól.

Ez azt jelenti, hogy a szigetszentmiklósi raktár vagyonbiztosítása nincs benne a 421,4 millió forintban, az még erre jöhet rá.

A lap közérdekű adatigénylésére az OKFŐ közölte, hogy az általa jelenleg használt 25 897 négyzetméter raktárterületből és kiegészítő térből a lélegeztetőgépekre 6577,9 négyzetméter jut. Így az arányosított területekre jutó nettó bérleti díj és üzemeltetési költség 15 458 740 forint + ÁFA, mégpedig 355 forintos fixált euró árfolyamon számolva. Ezek szerint, ha csak 2020 októberétől számítjuk a tárolás díját, akkor az 2022 novemberéig 390 millió forint közpénzt emésztett fel.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint egyébként azért van szükség a járvány idején brutális drágán megvásárolt, ám azóta is raktárban álló lélegeztetőgépekre, mert járványok, háborúk és tömeges migráció évtizede előtt állunk. Hiába ajándékozott a kormány több száz gépet Csehországnak, a Felvidéknek, Kárpátaljának, a Vajdaságnak, Boszniának, Libanonnak, Jordániának, Kirgizisztánnak, Ugandának, Moldovának és Tunéziának. Még így is tízezernél több lélegeztetőgép áll további sorsára várva ezekben a bérelt raktárakban, hiszen itthon mindössze háromezret osztottak ki. Sőt, most már be is vannak biztosítva, legalábbis egy részük.