3p

Az OKFŐ vagyonbiztosításra írt ki közbeszerzést az idei évre ingatlanokra és olyan ingóságokra, mint a lélegeztetőgépek.   

Mindez azért érdekes, mert jól ismert tény, hogy a Kínából 300 milliárd forintért megvásárolt 16 ezer lélegeztetőgépből még mindig több mint tízezret raktároznak, amire eddig is brutális mértékű összeget költött a kormány az adófizetők pénzéből.

A közbeszerzés szerint a teljesítés fő helyszíne az Országos Kórházi Főigazgatóság raktárai. A két gödöllői címen megadott raktárba még helyszíni bejárást is biztosított az OKFŐ a pályázók számára.

A porosodó lélegeztetőgépek egy részére már biztos, hogy van biztosítás. Fotónk illusztráció: Depositphotos
A porosodó lélegeztetőgépek egy részére már biztos, hogy van biztosítás. Fotónk illusztráció: Depositphotos

A kiírás szerint a vagyonbiztosítás a következőkre terjed ki: saját és/vagy idegen tulajdonban álló épület és/vagy építmények, épületgépészet, épületen végzett beruházás, továbbá ingóvagyon mint gépek, eszközök, berendezések, készletek, kész- és félkész termékek, stb. Kiemelik: a szerződésben meghatározott biztosítási összegek tartalmazzák a kockázatviselési helyeken található alábbi vagyoncsoportok értékét is:

  • egészségügyi védőfelszerelés, szájmaszk, lélegeztetőgép, stb.
  • az OKFŐ tulajdonában, üzemeltetésében, használatában, bérleti jogviszony keretén belüli, illetve felelős őrizetében lévő egyéb vagyontárgyak.

A közbeszerzést két pályázó közül az UNIQUA Biztosító nyerte el, a február 28-án aláírt szerződés összértéke 421 574 422 forint.

A közbeszerzés nem tér ki a másik, szigetszentmiklósi raktárra, ahol szintén lélegeztetőgépeket parkoltatnak. Az Átlátszó cikke szerint az OKFŐ két céggel szerződött raktározásra. Így a gödöllői raktárban 3125 darab, míg a szigetszentmiklósi raktárban 9909 darab készüléket tárolnak. A szigetszentmiklósi raktár miatt 2020 májusában a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft-vel 270 millió forint értékben, majd októberben a Victoria Ingatlanhasznosító Kft-vel 142 millió forint értékben. Ez utóbbi szerződés 2025-ig szól.

Ez azt jelenti, hogy a szigetszentmiklósi raktár vagyonbiztosítása nincs benne a 421,4 millió forintban, az még erre jöhet rá.

A lap közérdekű adatigénylésére az OKFŐ közölte, hogy az általa jelenleg használt 25 897 négyzetméter raktárterületből és kiegészítő térből a lélegeztetőgépekre 6577,9 négyzetméter jut. Így az arányosított területekre jutó nettó bérleti díj és üzemeltetési költség 15 458 740 forint + ÁFA, mégpedig 355 forintos fixált euró árfolyamon számolva. Ezek szerint, ha csak 2020 októberétől számítjuk a tárolás díját, akkor az 2022 novemberéig 390 millió forint közpénzt emésztett fel.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint egyébként azért van szükség a járvány idején brutális drágán megvásárolt, ám azóta is raktárban álló lélegeztetőgépekre, mert járványok, háborúk és tömeges migráció évtizede előtt állunk. Hiába ajándékozott a kormány több száz gépet Csehországnak, a Felvidéknek, Kárpátaljának, a Vajdaságnak, Boszniának, Libanonnak, Jordániának, Kirgizisztánnak, Ugandának, Moldovának és Tunéziának. Még így is tízezernél több lélegeztetőgép áll további sorsára várva ezekben a bérelt raktárakban, hiszen itthon mindössze háromezret osztottak ki. Sőt, most már be is vannak biztosítva, legalábbis egy részük.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!