<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pécsi virológuskutató arra reagált, hogy az Afrika Egészségügyi Kutatóintézet szerint a Covid-19 következő változata veszélyesebb lesz az idei év nagy részében domináns omikron törzsnél. 

"Rémálomvariánsnak semmiképp sem nevezném a most felsejlő változatot" - jelentette ki Kemenesi Gábor.

"Amiről beszélhetnek a szakértők, az az, hogy éppen az omikron melyik alvariánsa domináns. Amikor megjelenik egy új változat, árgus szemekkel nézik a tudósok, hogy lesz-e belőle több fertőzés, ki tudja-e szorítani a régit, és mit tud a kórházakban. Az omikronalvariánsok különböző helyeken valóban teljesen máshogy viselkednek" - tette hozzá a virológus az Inforádiónak.

Kemenesi Gábor arra figyelmeztet, hogy a Covid nem szelíd influenza. Fotó: Depositphotos
Kemenesi Gábor arra figyelmeztet, hogy a Covid nem szelíd influenza. Fotó: Depositphotos

Véleménye szerint még mindig nagyon terjed ez a vírus a világban,és  nagyon sok alvariáns olyan helyzetbe kerülhet, hogy megint akkorát tud ugrani, mint amit az omikronnál láttunk.

Közben az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban a Covid-19-cel fertőződött fehérfarkú szarvasokból a fertőzés visszajutott az emberre.

Ezt Kemenesi Gábor "alternatív evolúciós útvonalnak" nevezte, mivel a szarvas egy más közeg a vírusnak, mint az ember. Szerinte egy olyan mutáns ugrott vissza az emberekre, amellyel kapcsolatban nem igazán értjük, mi történt. 

Mindeközben vannak, akik "szelíd influenzának" tartják a mostani Covidot, de Kemenesi Gábor nem tartozik közéjük.

"Nem értjük a hosszútávú hatásait. Sokat hallunk a hosszú Covidról, ez a legnagyobb rákfenéje az egész járványnak.

Évekbe telik, mire a virológusok, az orvosok, a kutatók megértik, miért maradnak vissza panaszok, keringési problémák, szívet, érrendszert érintő panaszok, vagy egyéb, más kórképek, amelyek egy, két, három újrafertőződést követően jelennek meg" - ecsetelte Kemenesi a helyzetet.