<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Módosították a debreceni Oltóanyaggyárnál épülő Pilot Kutatólaboratórium költségvetését.

A nagy várakozások ellenére a Nemzeti Oltóanyaggyárról szinte semmi információ nincs egy ideje, ám a Debreceni Egyetem Pilot Kutatólaboratóriumáról igen. A Pilot labor szintén az Agrár Innovációs Park területén épül, amely az Oltóanyaggyár fejlesztéséhez szükséges kísérletek elvégzését biztosítja majd. A kutatólaboratóriumban két, egymástól elválasztott területen fogják sterilen gyártani a biológiai hatóanyagokat, nettó 2168,59 négyzetméter alapterületen.

A legfrissebb közbeszerzési értesítő szerint a Strabag Építőipari Zrt. által elnyert projekt költségét azonban decemberben 2,8 milliárd forintról 2,96 milliárd forintra emelték, a befejezés időpontjául pedig továbbra is 2023. július 18-at jelölték meg, tehát úgy tűnik, a szeptemberi hivatalos átadásra valós az esély. 

A tervek szerint így fog kinézni a laboratórium. Fotó: Pixabay
A tervek szerint így fog kinézni a laboratórium. Fotó: Pixabay

A "költségkiigazítás" indoklásánál arra hivatkoznak, hogy az eredeti tervek készítésének időpontja óta eltelt években olyan események történtek, mint az általános technikai és technológiai fejlődés, a pandémia, vagy a háborús helyzet, amelyek műszakilag és gazdaságilag is szükségszerűvé tették a korábbi elképzelések üzemeltetői átértékelését, és az ellátó rendszerek újratervezését.

Tény, hogy csak 2022 júliusában alakult meg az a cég, amely átadás után az épületet üzemeltetni fogja.

A tavaly létrehozott UD Pilot Therapy Kutatásfejlesztő, Gyártó és Kft. technológus szakemberei pedig olyan előre nem látható feltételeket kértek, amelyek miatt az eredeti, 2017-es tervdokumentációt módosítani kellett.

„A Debreceni Egyetem célja, hogy a kivitelezés eredményeként a szakmai tevékenységet végző, későbbi üzemeltető szervezet technológiai elvárásainak maradéktalanul megfelelő épület kerüljön megvalósításra” – áll még az indoklásban.

Tehát az időközben megalapított üzemeltető cég előre nem látható áttervezési igényei, valamint az új technológiai megoldások kidolgozásának időigénye miatt növelték meg a beruházás költségeit. 

A 20 millió forintos tőkével megalapított friss cég, az UD Pilot Therapy fő tevékenysége gyógyszerkészítmény gyártása, ügyvezetőjének Dr. Domonkos Dávidot, a Debreceni Egyetem Biotechnológiai Intézetének igazgatóját nevezték ki. Az UD Pilot tulajdonosa több mint 50 százalékban a Debreceni Egyetem, a maradék rész a Fluart Innovative Kft-é. Ez utóbbi gyártja le minden évben a Nemzeti Népegészségügyi Központ kérésére az influenzaoltások éves mennyiségét. 

A Fluart nem más, mint a sok közéleti vihart megélt egykori vakcinagyár, az Omninvest utódja. Ahogy két éve a hvg.hu írta, a  Debreceni Egyetem és a Fluart közötti kapcsolat nem új keletű. Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora akkor úgy fogalmazott egyébként: "A gyárnak nem kell ahhoz felépülnie, hogy előállíthassák benne a koronavírus elleni védőoltást. Az ugyanis már a pilotüzemben megvalósulhat, így az egész országot elláthatják oltóanyaggal". 

Tehát az Oltóanyaggyárról továbbra sincs konkrétum – hacsak az nem, hogy az elfogadott 2023-as büdzséhez képest a rendeleti költségvetésben 10 milliárd forintot elvontak a projekttől, valamint hogy Palkovics László lemondása után a Technológiai és Ipari Minisztériumtól átkerült Nagy Márton Gazdaságfejlesztési Minisztériumához – a szervesen hozzátartozó kutatólaboratórium ezek szerint jól halad.