3p

Ma ülést tartott a Népjóléti Bizottság, melyen részt vett Takács Péter egészségügyi államtitkár is. A DK szerint nem tudott megnyugtató választ adni az egészségügy egyre égetőbb állapotára.

A három órás vitán részt vett a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselője is. Az ülés után tartott sajtótájékoztatójukon Komáromi Zoltán, az árnyékkormány egészségügyi minisztere azt monda, hogy katasztrofális állapotban van az egészségügy, s a kormány egyik legaljasabb bűne a hosszú várólisták, az alacsony szakdolgozói fizetések és a leépült egészségügyi intézmények, ami miatt mostanra az emberek már rettegnek a kórházba kerüléstől, nehogy súlyosabbra forduljon az állapotuk.

Komáromi Zoltán írásbeli kérdésekkel fordul Takács Péterhez. Fotó: Facebook
Komáromi Zoltán írásbeli kérdésekkel fordul Takács Péterhez. Fotó: Facebook

Komáromi szerint meglepő volt, hogy az alapellátásokról szóló tájékoztató leszűkült a háziorvosi ellátásra.

Se a védőnői szolgáltatásról, vagy azok államosításáról, se a háziorvosi ellátást segítő szakorvosi rendelőkről, sem az Országos Mentőszolgálatról nem esett szó, ahogy az otthoni szakápolással és fogorvosi praxisokkal kapcsolatos problémák sem kerültek elő. 

Mind a tájékoztató, mind a válaszok leszűkültek a háziorvosi információkra. Alig tartalmaztak konkrétumot, viszont olyan extrém példákat igen, ami ötnél több helyen nem fordul elő. Ha egy 6000 fős háziorvosi praxist tartalmazó rendszert úgy akarnak megreformálni, hogy annak indoklása öt praxisra vonatkozik, nem biztos, hogy reális - mutatott rá Komáromi.

Azt is furcsának találta, hogy Takács Péter azt mondta az ülésen, hogy növekedett a praxisok száma a rendszerváltás után. Ami az első években igaz volt, de az elmúlt 10 évben majdnem 10 százalékkal csökkent a háziorovosok, és 5 százalékkal a praxisok száma. 

Az ülésen szóba kerültek a minőségbiztosítási indikátorok is. Eddig a háziorvosi finanszírozás jelentős része függött az úgynevezett kártyapénztől, azaz hogy egy vagy több orvosnak és ápolónőnek hány pácienst kell ellátnia.

Ezt a fix díjat most elvették, és nem igazán tudják megmagyarázni, ahogy az indikátorrendszert sem, amin még mindig dolgoznak.

"A teljesítmény és minőség értékelésére a jelenlegi formájában teljesen alkalmatlan. Mégis, a praxisok majdnem negyede kevesebb pénzt kap most májusban, mint az előző hónapban. ezt lehet pár hónapig kompenzálni, de nem láttam a kormányzati szándékot arra, hogy utána egy megnyugtató, fix, kiszámítható finanszírozás jöhet" - tette hozzá Komáromi Zoltán egykori háziorvos.

Arra is felhívta a figyelmet, tudomásul kell venni, hogy mindössze hat olyan háziorvos dolgozik a rendszerben, aki 30 éves, vagy fiatalabb. 1100 felett van a 70 éven felüli háziorvosok száma, és 2116-an vannak, a 65. évüket betöltött orvosok. Akik több évtizede dolgoznak a rendszerben és nem találnak utódot és még gyógyítják naponta a betegeket, hagyni kéne dolgozni, és nem hónapról hónapra különböző újdonságokat rájuk zúdítani, ami ráadásul még az anyagi biztonságukat is veszélyezteti.

Mivel sok kérdésükre nem kaptak válaszokat, írásban fordulnak majd az államtitkárhoz.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!