4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A szemünk előtt alakul át a hazai szülészeti ellátás: a családok számára ma már számos újfajta lehetőség érhető el.

Minden várandós nőben jogosan merül fel a kérdés, hogy hol és hogyan szüljön. Állami kórházban, magánklinikán, intézményen kívül otthon, vagy egy erre szakosodott központban? Utóbbi két lehetőséget egyre többen választják: a szülések jelenleg nagyjából egy százaléka zajlik kórházon kívül. Azt, hogy valóban van igény a bensőségesebb hangulatú, felesleges orvosi beavatkozás nélküli vajúdásra, a nemrég megjelent jogszabálytervezet – a kiválasztott intézményekben kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők – is jól mutatja, amely gyökeresen alakítaná át a szülészeti ellátást.

Minden kismama szeretne nyugodt, meghitt körülmények között életet adni gyermekének
Minden kismama szeretne nyugodt, meghitt körülmények között életet adni gyermekének
Fotó: Depositphotos

A háborítatlan szülés lényege a természetes folyamatok támogatásában rejlik. Ebben fontos szerepet kap a várandósság alatti testi-lelki felkészülés, a biztonságos, megtartó közeg és nem utolsó sorban a segítő szakemberek közreműködése. A másfél éve működő Budai Perinatális Központ (BPK) három területre fókuszál: a szüléskísérésen kívül várandósgondozásra, illetve a szülés utáni utógondozásra.

"Minden nőnek ott kellene szülnie, ahol biztonságban érzi magát. Ha ez a kórházat jelenti, akkor ott, ám ha ez egy intézeten kívüli helyszín, akkor arra is legyen lehetősége" – vallja Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos, perinatális szaktanácsadó, a BPK egyik alapítója. Mint mondja, nekik az a legfontosabb, hogy a szülés a lehető legtermészetesebb legyen, és ebben ők támogatóként vesznek részt. 

A vágyott háborítatlanság akkor valósulhat meg, ha a szülés magától indulhat és a saját ritmusában haladhat, továbbá a fiziológiás folyamatok zavartalanul érvényesülhetnek, az anya és a születendő baba pedig végig kompetensek maradnak a folyamatban. Ez nem egyenlő a beavatkozás-mentességgel. „A kórházi szülésnél van lehetőség orvosi beavatkozásra, például a szülés menetének gyorsítására vagy gyógyszeres fájdalomcsillapításra. Intézeten kívül mi olyan eszközöket/módszereket használunk, amelyek természetes módon támogatják a test fiziológiás folyamatait. A támogató jelenlétnek például oxitocin felszabadító hatása van, míg a masszírozás kiváló fájdalomcsillapító, ahogy az illóolajok használata, a lágyszövetekkel való munka is sokat segíthet. Kihasználjuk a vízben vajúdás és szülés jótékony hatásait is" – hangsúlyozza Vass Gabriella bába-szülésznő, a központ másik alapítója.  

A Budai Perinatális Központban nem csak szüléskísérést vállalnak, hanem egyebek mellett teljeskörű várandósgondozást, testi-lelki felkészítést, de tartanak gyermekágyas foglalkozásokat is. A szülés utáni teendőkben, az utógondozásban – például szoptatási tanácsadás, BCG-oltás, hallásvizsgálat  – is számíthatnak a szülők a központ szakembereire. 

Ki dönthet úgy, hogy otthonában vagy máshol akarja világra hozni gyermekét?

Ha valaki nem szeretne kórházban szülni – ez eleve csak az alacsony rizikójú várandósságoknál jöhet szóba –, több lehetőség közül is választhat, amennyiben megfelel a feltételeknek. Magyarországon az intézeten kívüli szülést ugyanis 2011 óta kormányrendelet szabályozza, ami azt is jelenti, hogy szigorú feltételek vonatkoznak arra, hogy milyen szaksegítők – minimum két bába(szülésznő) vagy egy szülészorvos és egy bába – közreműködésével lehet ily módon vajúdni és szülni. Az viszont már nincs megkülönböztetve a jogszabályban, hogy valaki az otthonában vagy más, szülések kísérésére alkalmas helyszínen hozza világra gyermekét. A szabályozás szempontjából az intézeten kívüli és az otthonszülés rokon fogalmak, csak a helyszín különbözik.

A szülés csak akkor történhet intézményen kívül, ha a terhesség szövődménymentes, az édesanya még nem töltötte be a 40. életévét (első szülés esetén), a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van és a baba fejvégű fekvésű. A rendelet meghatározza az egyértelműen kizáró feltételeket is, így például az olyan anyai, illetve magzati betegségeket/állapotokat, kórelőzményeket, amelyek veszélyeztethetik az édesanya és a baba életét, egészségét. De elvárás például a háttérkórház – a BPK háttérkórháza a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház – is, és ez nem lehet 20 percnél távolabb az intézeten kívüli szülés helyszínétől. A központ szakemberei számára is nagyon fontos a biztonság, ahogy az is, hogy el tudják dönteni, meddig normális egy szülési folyamat és mikor van szükség beavatkozásra, kórházi körülményekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!