2p

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Több mint egy éven át tartó közösségi tervezés eredményeként elkészült és november végéig véleményezhető a Római part komplex fejlesztési koncepciója és a sétány szabadtér építészeti dizájnterve - írja a Népszava.

Három tervváltozat is készült:

  • egy költséghatékony, de a római-part lelkét tükröző (extenzív) koncepció, amely közepes beruházási igénnyel átmenetet képez
  • egy teljes értékű, ideális összeállítású (intenzív)
  • és egy kis beavatkozásokból álló, ideiglenes eszközökkel operáló (taktikai urbanizmus) terv között.

Nem sok jóval kecsegtet a helyzet. Fotó: Facebook
Nem sok jóval kecsegtet a helyzet. Fotó: Facebook

A több mint három kilométer hosszú Római part, Budapest egyik legnépszerűbb rekreációs helyszíne, amely a Duna budai partján a Pünkösdfürdő utcától az Aranyhegyi-patakig húzódik. A Nánási út – Királyok útja által határolt több mint 70 hektáros terület egyedi karaktere évtizedek óta csábítja a természetközelbe vágyó fővárosiakat. A különféle használói csoportok között azonban számos konfliktus alakult ki. Ezek feloldására indította el az ellenzéki városvezetés a parti sáv közösségi tervezését.

Ezzel párhuzamosan zajlik a „hivatalos” területi építészeti szabályozás – a DÉSz és DKÉSz – készítése is. Ezek hatályba lépésével a jelenleg érvényes kerületi és fővárosi változtatási tilalmak automatikusan megszűnnek. Hasonló eredménnyel járhat az Országgyűlés jóváhagyására váró építészeti törvény is.

A változtatási tilalom feloldásával megnyílik az út az ingatlanfejlesztők előtt, s ez az eddigiek alapján nem sok jóval kecsegtet.

A parti sáv ingatlantulajdonosai egyáltalán nem érdekeltek a fővárosi önkormányzat által készített római-parti jövőképben szereplő közfunkciók megvalósításában.

Félő, hogy speciális pénzügyi és gazdasági preferenciák híján folytatódik az építészeti szabályozásban és más jogszabályokban rejtőző kiskapuk kihasználása a jelenleg jóval nagyobb profitot hozó – magáncélú – beruházások megvalósítására

– aggodalmaskodik Balogh Kálmán, a civil platform egyik tagja, aki szerint a változtatási tilalom feloldásával erre nagy tér nyílik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!