2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a társasházi képivelők nem lépnek időben, bajba is kerülhetnek. 

A társasházi közgyűlés akár azonnali hatállyal is felmentheti azt a közös képviselőt, aki 2024. október 1. és 2025. május 1. között nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét az ingatlanügyi hatóságnál – értesült az Economx.

A társasházakról szóló 2023. évi CXXXII. törvényt többször módosították az elmúlt időszakban a közös képviselők nyilvántartásba vételével kapcsolatban,

a legutolsó változat szerint a közgyűlés azonnali hatállyal, kötelezően felmenti a tisztségviselőt, visszavonja a társasház-kezelői, ingatlankezelői megbízatást, ha a tisztségviselő a megválasztását követően legkésőbb a jogszabályban előírt határidőn belül nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét az ingatlanügyi hatóságnál.

A közös képviselők sem ülhetnek a babérjaikon
A közös képviselők sem ülhetnek a babérjaikon
Fotó: Depositphotos

Ez a határidő idén októberben nyílik meg és 2025. május elsején zárul, a cél nyilvánvalóan az átláthatóság, a jegyző társasházak felett gyakorolt törvényességi felügyeletének biztosítása. Maga a tevékenység pedig csak akkor látható el, ha a kérelmet követően a tisztség keletkezésének tényét az ingatlanügyi hatóság az ingatlan-nyilvántartásba, a társasház úgynevezett törzslapjára feljegyezte.

A lap megkérdezte a Jog365 szakértőjét, aki szerint mivel a közös képviselő megbízási jogviszony alapján dolgozik, így a közgyűlés bármikor dönthet úgy, hogy a közös képviselő megbízását visszavonja. 

Arra is joga van, hogy ezt követően másik közös képviselőnek adjon megbízást a feladatok ellátására.

Másik eset, ha a közös képviselő eljárása a társasház törvényes működését veszélyezteti és adott esetben nincsen mód arra, hogy a társasház lecserélje, akkor a jegyző eljárását kell kérni az ügyben. A jegyző ekkor törvényességi felügyeleti eljárás keretében kísérli meg a törvényes működést helyreállítani – húzta alá Sáfrány Írisz Zsófia.

Magyarországon ma mintegy 4,4 millió a lakások száma, amiből közel 1,5 millió olyan társasházakban található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűléseken megválasztott közös képviselők, vagy társasházkezelők irányítják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!