<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A felsőoktatási átalakításban megismert alapítványi modellt vagy a vagyonkezelői szerződés lehetőségét vezetnék be a közpénzből felújított ingatlanok esetében.

Több százmillió, esetleg több milliárd forint állami és uniós pénzből felújított kastélyokat adna át magánjogi szereplőknek az Orbán-kormány – derül ki a Válasz Online-hoz eljutott törvénytervezetből, melyet a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium jegyez. A portál azt írja, a „kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő tervezet szerint a közpénzből megmentett ingatlanokat kiszerveznék magánjogi szereplőknek, hasonlóképp, mint ahogy már korábban átadtak közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak többezer milliárd forint értékű állami vagyont.

Az ingyenesen átadandó kastélyok között szerepel:

 • Bajna, Sándor-Metternich-kastély,
 • Dég, Festetics-kastély,
 • Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély,
 • Füzérradvány, Károlyi-kastély,
 • Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria,
 • Nádasdladány, Nádasdy-kastély,
 • Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség,
 • Sümeg, Püspöki Palota,
 • Szabadkígyós, Wenckheim-kastély,
 • Tata, Esterházy-kastély,
 • Tiszadob, Andrássy-kastély,
 • Tuzsér, Lónyay-kastély.

Ezek közül a „legolcsóbban” renovált kastélyra is 660 milliót költöttek, de van olyan is, amelynél a számla 3,3 milliárd forintra rúgott.

A dégi Festetics-kastály is a listában szerepel. Fotó: Wikipedia
A dégi Festetics-kastály is a listában szerepel. Fotó: Wikipedia

A cikk szerint kétféle módszerrel lehetne átadni az épületeket: a tulajdonjog ingyenes átruházásával vagy vagyonkezelésbe adással.

Előbbi során a felsőoktatási átalakítások során nagy vihart kavart közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (kekva) modelljét követinék. Az épületben található múzeumi tárgyakra pedig vagyonkezelői szerződést kötne az MNV Zrt-vel az új tulajdonos. Az ingyenesen átadott ingatlanra egyelőre ismeretlen ideig tartó elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznének be. A tervezet egyik szakasza azt mondja, hogy a tilalom lejártát követően a tulajdonjog visszaszáll az államra, egy másik viszont csak elővásárlási jogot biztosítana. Utóbbi azt jelenti, hogy az állam még pénzt is ad azért, amit korábban ingyenesen átadott.

A másik módszer szerint 50 vagy 99 évre kötnének vagyonkezelői szerződést, ami azt jelentené, hogy a kedvezményezettnek vagyonkezelési díjat nem kellene fizetnie, és az első tíz évben jogosult maradna a költségvetési támogatásra, ami nem lehet kevesebb, mint az állami fenntartás utolsó évében az épületre fordított összeg. Vagyis a működéshez szükséges támogatást a vagyonkezelő megkapná a büdzséből, míg a bevételek hozzá folynának be. És miután frissen felújított épületekről van szó, nem kellene sokat költenie javításra. Ha megemelkednének a költségei, a vagyonkezelő kiszállhatna a szerződésből – írja a cikk.

Az új jogszabály július 1-jén lépne hatályba, és sarkalatos törvénynek minősülne.