3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A társadalmi vitára bocsátott tervezethez képest némileg változtak az Otthonfelújítási Program feltételei, többek közt bekerült egy olyan támogatott tevékenység is, melyet a szakmai szövetséggel karöltve lapunk is szorgalmazott.

Az eredeti elképzelésekhez képest számos ponton változott az Otthonfelújítási Program pályázati felhívása – írja a Bankmonitor.

A pénzügyi szakportál elsőként a 108 milliárd forintos keretösszeg elosztását emeli ki, mint írják, ebből Budapesten 6,39 milliárd forint köthető le, ami nagyjából 1000-2500 közötti családi ház korszerűsítési összegének felel meg.

Változott a beköltözésre vonatkozó határidő is. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint az igénylőnek legalább 2024. május 1-jétől kellett volna az adott ingatlanban laknia, azonban a pályázati felhívásban a dátum július 1-jére tolódott, és emellett elfogadható az is, ha az igénylőnek közeli hozzátartozója él az ingatlanban. Emellett bizonyos feltételekkel elfogadható lesz az is, ha az igénylő épp megvásárolja az ingatlant, azaz július 1-jéig megköti rá az adásvételi szerződést.

Bizonyos feltételek mellett az is elég, ha július 1-jéig csak az adásvételi szerződést kötik meg
Bizonyos feltételek mellett az is elég, ha július 1-jéig csak az adásvételi szerződést kötik meg
Fotó: Depositphotos

Szintén újdonság az egy főre jutó jövedelem számítása, ugyanis az adós és az adóstárs jövedelmét összeadják, ám a számítás során a velük egy háztartásban élő eltartott gyermekekkel is kalkulálni kell.

Némi meglepetésre bővült a támogatott tevékenységek köre is. Mint az a lapunkat is megjelentető Klasszis Média E, mint energia című konferenciáján szóba került, az energetikai fejlesztések támogatott köre eredetileg nem vonatkozott a napkollektorok, illetve hőszivattyúk révén történő korszerűsítésre annak ellenére sem, hogy az illetékes szakmai szövetségek erről kész tervet tettek le az Energiaügyi Minisztérium asztalára. Lapunk az egy hónappal ezelőtti Kormányinfón érdeklődött is Gulyás Gergely kancelláriaminiszternél, hogy ezek a zöld fejlesztések miért maradtak ki az otthonfelújítási programból, aki azt válaszolta,

„kizárni nem lehet, hogy egy mégoly jó programot is lehet tökéletesebbé tenni”.

A szakmai szövetségek és lapunk erőfeszítését félsiker koronázta, ugyanis a program pályázati kiírása szerint

a levegő-víz hőszivattyú fűtési rendszerre történő fűtéskorszerűsítés is támogatott tevékenységnek minősül.

Azt viszont fontos megjegyezni, a használati melegvíz rendszere és/vagy a fűtéskorszerűsítés önmagában nem támogatható, amellett mindenképp szükség lesz az épületszigetelés vagy a nyílászárócsere révén megvalósuló további energetikai fejlesztésre is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!