5p

Egy kisállat birtoklása valódi hullámvasút. Vannak csúcspontok, mint amikor a kutya hihetetlen örömmel üdvözli a gazdáját, mikor hazaér vagy amikor a macska hangosan dorombol a simogató kéz alatt, ám jönnek mélypontok is. Amikor a sürgősségire kell rohanni, terápiát keresni a viselkedési problémák miatt, vagy nehéz életvégi döntést hozni róluk.

A kisállat-tulajdonosoknak nem árt tisztában lenniük - amikor bevállalják az évekig tartó kihívást -, hogy a sok előny mellett bizony stresszt okozhatnak a házi kedvencek. Sőt, egyes állatok többet is, mint társaik. Tény, hogy a macskák és a kutyák pozitív hatással vannak a mentális egészségre, mert segíthetnek a stressz, a szorongás és a túlterheltség érzésének csökkentésében. A kisállattartás javítja a jólétet, és növeli a felelősségtudatot az emberekben.

Azonban az állattartással foglalkozó cikkek jó része csak a jó oldalról szólnak és a nehézségekről, hátrányokról ritkán esik szó. Pedig számolni kell azzal, hogy a házi kedvencek súlyosbíthatják is a mentális egészségügyi problémákat, vagy akár alvászavarokat is okozhatnak

mutat rá Emely Hemendinter, a Colorado Egyetem pszichiátriai adjunktusa, egyben kutyatulajdonos, aki szerint akár örökbe fogadunk, akár vásárolunk, a háziállatok az érzelmek teljes skáláját hozzák be életünkbe. 

Az állattartás sem mindig habos torta
Az állattartás sem mindig habos torta
Fotó: Depositphotos

Hogyan gazdagíthatják életünket a háziállatok

A gazdák számtalan pozitív hatást tapasztalhatnak meg. A kisállatok állandó társaságot jelentenek, ami különösen igaz az idősebb felnőtteknél. A Covid-járvány idején jócskán megnövekedett a háziállatok örökbefogadása, és rengeteg embernek adtak támaszt a karantén időszakában. A kutatások szerint a kutyák egyértelműen csökkentik gazdáik magányát. Sőt, ha egy kutyával sétálnak, még megközelíthetőbbnek is tűnnek.

A házi kedvencek, különösen a kutyák, javíthatják az ember szocializációs képességét másokkal, mert növelik a kommunikációs szituációk esélyét. De a házi kedvencek jó alanyai egyes egészségügyi helyzetek megoldásában, mint például rohamok kezdeti tüneteinek kimutatására. Az állatasszisztált és a kisállatterápia igen ígéretesek egyes tünetek kezelésében és az általános életminőség javításában, például a traumákkal és stresszel összefüggő rendellenességeknél, szorongásoknál, étkezési zavaroknál, autizmusnál, agysérüléseknél, neurológiai problémáknál és sok minden másnál is.

Ám akad stressz is rendesen

Az állattartás azonban számos pozitív hatása ellenére negatív hatással is járhat. Egy felmérés kimutatta, hogy az amerikaiak 47 százaléka elszakadási szorongást érez, amikor otthon hagyta kutyáját.

A felmérésből az is kiderült, hogy az állattartók 41 százaléka visszautasította a közösségi meghívásokat, mert nem akarta otthon hagyni a kutyáját, és az állattartók 70 százaléka szívesebben dolgozik távolról, hogy otthon maradhasson kedvencével. Az állattulajdonosok azt is beismerték, aggódnak amiatt, hogy kedvencük megbetegszik vagy elszökik, vagy hogy véletlenül kárt tehetnek az állatban.

Gyakori az állattartásból származó stressz is. Például a betanításával kapcsolatban, hogy megfelelően biztosítsák az edukációját – mind fizikailag, mind szellemileg. Aztán ott vannak az állatorvosi kihívások, valamint a pénzügyi stressz és a kisállat-szitterek keresése.

Az állattartás másik olyan eleme, amelyről a gazdák gyakran nem beszélnek, hogy attól félnek, vajon megfelelően jól nevelt-e a kutyájuk, amikor vendégségbe mennek, ahol még gyerekek is vannak.

Végül ott a valóság, hogy a házi kedvencek rövidebb ideig élnek, mint mi, ami bánatot okoz. Néhány ember számára egy kisállat elvesztése rosszabb, mint az emberi veszteség. Vannak, akik elítélik vagy kritizálhatják a „túlzott” gyászreakciókat, de egy kisállat elvesztése hasonló a válás és a vetélés miatti veszteséghez. Ha ezt nem fogadják el, mert társadalmilag nem ismerik el, az jogfosztott gyásznak minősül.

Kötöttségek

Az állattulajdonosok, különösen a világjárvány után, nagymértékű bűntudatról is beszámoltak azzal kapcsolatban, hogy házi kedvenceiket munkahelyükön vagy társasági események közben otthon hagyták. Ez a bűntudat hasonló ahhoz az érzéshez, amelyet a szülők éreznek gyermekeik iránt. Az adjunktus saját kutyája kapcsán arról is ír, milyen rossz, amikor a kutyája egészsége iránt érzett szorongását és extra gondoskodását a barátai nem veszik komolyan, ezzel elszigetelő és megszégyenítő érzést okozva.

„Ha a társadalom nem veszi figyelembe az állattulajdonosok összetett érzéseit, az érvénytelenítés és a jogfosztott érzések depresszióhoz, szorongáshoz, elszigeteltséghez és az életminőség romlásához vezethetnek" - mondja a szakember.

Az ember-állat kötelék egyedülálló. Az emberek feltétel nélküli szeretetet és teljes elfogadást kapnak állattársuktól. Ezért a munkáltatók támogatása - hogy továbbra is biztosítják a távoli és hibrid munkalehetőségeket -, sokat jelent a gazdáknak, hogy jó munkaerők maradhassanak.

A házi kedvencek végtelen örömet és társaságot hozhatnak az életünkbe, legyen szó kisállattartásról, gondozásról, önkéntességről vagy állatasszisztált terápiában való részvételről. Ezzel együtt továbbra is fontos felismerni azokat a stresszfaktorokat és nehézségeket, amelyekkel az állattulajdonosok szembesülnek. Az állattartás hullámvölgyei azonban ugyanúgy gazdagítják az életünket, mint az emberi kapcsolatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!