3p

Mercedes-gigaberuházást jelentett be Orbán Viktor péntek reggel a közrádiónak adott berlini interjújában. A magyar kormányfő hosszan kritizálta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét is.

Kivételesen Berlinben adott péntek reggeli rádióinterjút Orbán Viktor miniszterelnök, aki a foci-Eb ideje alatt Németországban tartózkodik, de egyúttal találkozott a Mercedes vezetésével is. (A kormányfő egyébként több diplomáciai találkozót is lebonyolít, Olaf Scholz kancellárral már megtörtént, és soron következik az olasz miniszterelnök, valamint a francia elnök is.)

A foci-Eb helyszínén tartózkodó miniszterelnök több gazdasági és politikai találkozót is lebonyolít
A foci-Eb helyszínén tartózkodó miniszterelnök több gazdasági és politikai találkozót is lebonyolít
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor bejelentette, „a Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent Kecskeméten”. Elmondta, több új modellt is megtervezett a német autógyár, melyeket – vagy a hozzájuk szükséges alkatrészek egy részét – Magyarországon fogják gyártani. Közölte, ezek a modellek egy szigorúan őrzött helyen vannak, de őt beengedték, szigorú fegyveres őrizet mellett és titoktartást fogadva.

„Németország, illetve a mindenkori német kancellár a szövetségesünk”

– közölte a magyar kormányfő.

Az interjúban szóba került az Európai Bizottság új elnökéről szóló tárgyalás, melyről azt mondta: „Egy olyan Európában gondolkozunk, ami merőben különbözik attól, mint amiben ezek a pártok most megállapodtak.”  A miniszterelnöknek nagyon rossza véleménye Manfred Weberről, az Európai Néppárt vezetőjéről, akiről azt mondta, Ursula von der Leyen ministráns kislány hozzá képest.

Orbán szerint a Weber vezette Európai Néppárt háborúpárti, migrációpárti és gazdaságellenes.

A magyar kormányfő kitartott amellett a véleménye mellett, hogy Európában van egy jobbra tolódás, ami azért nem látszik, mert a Néppárt elviszi a szavazóit mindig balra, ezért jön létre ismét baloldali többség az EU-ban.

A háborúról szólva a kormányfő úgy látja, az amerikaiak vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ szeretné legyőzni Oroszországot, de ezt az ukránokra bízzák.

„A nyugatiak ezt meg akarják nyerni, szerintem ez reménytelen”

– közölte Orbán Viktor, aki úgy véli, „az EU szerelvénye a háború felé tart”, de ő kellő támogatással meg tudja húzni a féket. Szerinte csakis Donald Trump amerikai elnökjelölt segítségével lehet leállítani a folyamatot.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megállapodott Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral, a magyarok nem vesznek részt a NATO területén kívüli missziókban, és semmilyen nyomást nem fog gyakorolni a NATO-ban senki azért, hogy Magyarország utóbb csatlakozzon.

Manfred Weber néppárti vezető Orbán Viktor szerint még „hungarofób” is, akinek egyetlen szívéhez közel álló célja az, hogy ártson Magyarországnak. Szerinte szoros összefüggés van a Magyarországra a múlt héten kirótt több száz millió eurós bírság és az EP-választás közt.

(via Index)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!