1p

Péntek reggel egy hónap után újra a Kossuth rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő most először szólalt meg Magyar Péter politikába történt berobbanása óta. Lapunk a beszélgetést percről percre közvetítette.

A miniszterelnök március 22. óta most először ült le a Kossuth rádió mikrofonja elé.

Kétnapos csúcs után

Az elmúlt napokban kétnapos csúcstalálkozót tartott az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Tanács. Az előzetes beharangozó alapján a beszélgetés témái is erre fűződnek fel: a háborúról, a migrációról és a június eleji európai parlamenti választásról lesz szó.

Amit még várnánk

Valószínűleg nem lesz a beszélgetés témája az a 675 milliárd forintos megszorító csomag, amit a legutóbbi Kormányinfón jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter. Akkor a fiskális politika irányítója azt közölte, ekkora összegű beruházásokat halasztanak el több évre.

Háborúk szerte a világban

A beszélgetés az orosz–ukrán, valamint a közel-keleti háború kérdésével kezdődik. Orbán Viktor szerint az emberek attól félnek, a közel-keleti helyzet is államok közti háborúvá alakulhat, ám felhívta a figyelmet, hogy még a Balkánon is feszültségek vannak.

A kormányfő szerint a közel-keleti helyzetből is lehetnek menekültek, gazdasági kiadások, ezért szükséges „lenyugtatni, féken tartani azt a konfliktust”.

Az orosz–ukrán konfliktus viszont közelebb van – mondta, de közölte, az két szláv nép háborúja, azt tűzszünettel és békével le kéne zárni. Úgy véli, Brüsszel ezt a saját háborújának látja, és a NATO is sodródik ebbe az irányba. Úgy véli, azzal, hogy kijelentették, katonákat is lehet küldeni, új fejezet kezdődött. Megígérte, Magyarország egyik fél oldalán sem fog beavatkozni.

A világban zajló háborúkról kérdeztük a járókelőket Az utca embere sorozatunk legutóbbi adásában is:

A magyarok pénzét ne küldjék Ukrajnába!

A NATO védelmi szövetség, annak területén kívül nem szabad katonai akciókat végezni. Az EU más, nincs katonai ereje, de a pénzt akarják Ukrajnába küldeni. El kell kerülni, hogy a magyaroknak járó pénzt Ukrajnába küldjék – mondta. Orbán Viktor arra számít, „repedezni fog a háborúpárti elgondolás”. Közölte, a diplomáciának kell visszavenni a szerepét.

A választási kampány a tiszta és nyílt beszéd ideje – mondta a kormányfő, aki szerint az emberek a béke felé fogják tolni a politikusokat.

Betiltva?

„A szólásszabadság Nyugat-Európában rossz bőrben van” – mondta Orbán Viktor, aki szerint „véleményúthenger uralkodik Európában”. Emlékeztetett, be akarták tiltani a brüsszeli kampánynyitó rendezvényét. Úgy vélte, Magyarországon nem szankcionálják azt, akinek eltérő a véleménye, miközben Európában igen.

(A miniszterelnök szavait cáfolja, hogy nemrég azonnali hatállyal kirúgták munkahelyéről azt a férfit, aki felszólalt Magyar Péter április eleji tömegdemonstrációján. – A szerk.)

Migrációs paktum

A migrációs paktummal kapcsolatban a miniszterelnök a Soros György által 2015-ben publikált írást hozta fel, és úgy vélte, az európai vezetők „menedzselni” akarják a migrációt. Arra felvetésre, hogy több uniós ország is szigorítani készül, a kormányfő azt mondta, az nem segít. Úgy vélte, az a helyes, ha addig nem léphet az EU területére a migráns, amíg nem bírálták el a kérelmét. Felidézte, a negatívan elbírált kérelmek háromnegyede, négyötöde után is itt marad a bevándorló.

Uniós agrárpolitika

Orbán Viktor szerint szoros összefüggésben áll az ukrán gabonadömping és a háború, előbbi a konfliktus következménye, csakhogy ezzel tönkreteszik a saját gazdáikat is. Úgy vélte, a magyar gazdák baja ott van, ahová értékesíteni szánják a terményeiket. Oda ugyanis megérkezett az olcsó ukrán gabona, ez pedig a gazdák megélhetését veszélyezteti. Ez ellen fogadták el az ötpontos akciótervet. (Ezt ismertette Nagy István agrárminiszter a legutóbbi Kormányinfón – A szerk.)

A magyar gazdák védelme érdekében ötpontos intézkedéscsomagot ismertetett Nagy István agrárminiszter

„Lőni, tölteni, lőni, tölteni!”

Orbán Viktor nem kívánta osztályozni az uniós vezetés elmúlt öt évét, mert erre fognak választ adni a választók. Úgy vélte, minden kitűzött célját elbukta az uniós vezetés, ezért „nem érdemelnek még egy esélyt”. Választási kampányban nem spekulálni kell, hanem „lőni, tölteni, lőni, tölteni” – fogalmazott a kormányfő. Szerinte a legfontosabb kérdés a háború, békepárti többség kell Európában, ez a választás lényege.

Öt évvel ezelőtt az Orbán-kormányban még egész másképp vélekedtek:

Itt a vége

A miniszterelnöki beszélgetés véget ért, köszönjük, hogy minket figyeltek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!