3p

Visszakozott az Egészségügyi Világszervezet. Nem a madárinfluenzában, hanem más betegségeiben halt meg, a H5N2 törzzsel  fertőzött mexikói férfi. Azt nem cáfolta, hogy a világon először embert fertőzött meg a kór. 

Újabb fordulatot hozott annak az 59. éves férfinek a története, akit még áprilisban lázasan, hányinger, hasmenés, légszomj okozta rossz állapotban szállítottak be a mexikóvárosi kórházba, ahol aznap meghalt. Amint arról korábban az Mfor.hu is beszámolt, a mexikói hatóságok május 23-án azt jelentették az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), hogy a madárinfluenza H5N2 törzsétől halt meg egy 59 éves férfi. Ez alapján a WHO június 5-én tette közzé, hogy a mexikói beteg a madárinfluenza H5N2 törzsének világszerte az első laboratóriumilag megerősített humán áldozata. Az ABC News június 14-én azonban már arról számolt be, hogy a férfi halálát mégsem a madárinfluenza, hanem más betegségei okozták.

Kacsákat is vizsgálnak az ellenőrök a madárinfluenza-hullám idején
Kacsákat is vizsgálnak az ellenőrök a madárinfluenza-hullám idején
Fotó: MTI

Az eset nagy figyelmet kapott, mert eközben az Egyesült Államokban három tehenész a marháktól kapta el a madárinfluezát, amelyeket előtte a madarak fertőztek meg. Az USA-ban ugyanis már nemcsak a vadmadarak millióit, a tejelő teheneket is megbetegít a kór, amelyek Texasban egy és Michigan államban két farmert fertőztek tovább. Mindhármuknak azonban csak enyhék voltak a tünetei és már felépültek. Az USA marhaállományát azonban a madárinfluenzát egy másik törzse: a H5N1 veszélyezteti, amely különbözik a Mexikóiban észlelt, laboratóriumban is azonosított H5N2-től. 

A haláleset kapcsán az ABC News idézi Jorge Alcocer Varela mexikói egészségügyi minisztert, aki ráadásul vissza is utasította a WHO első nyilatkozatát. Szerinte ugyanis “a férfi nem madárinfluenzában, hanem más betegségben halt meg”. Azóta a WHO is frissített, miszerint “a mexikói egészségügyi tisztviselők arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi társbetegségei miatt halt meg.” Az ABC News beszámol a mexikói országos multidiszciplináris szakértői csoport vizsgálatáról is, amely arra a következtetésre jutott, hogy bár a beteg laboratóriumilag igazolt madárinfluenza (A vírus H5N2 törzsével) fertőzött, de a társbetegségei miatt halt meg.

"A nemzeti hatóságok a törzs genetikai elemzése alapján azt állapították meg, hogy “99 százalékos hasonlóságot mutat a madaraknál idén, a mexikói Texcoco államban észlelt törzzsel”

A mexikói beteg azonban nem volt közvetlen kapcsolatban a kórelőzmény alapján baromfival vagy más állatokkal. Miután a beteget, akin lázat, hányingert, hasmenést, légszomjat és általános rossz közérzetet diagnosztizáltak április 24-én beszállították a mexikóvárosi National Institute of Respiratory Diseases kórházba, még aznap meghalt. Előtte viszont már három hete - más okokból - ágyhoz volt kötve, mielőtt elkapta volna a madárinfluenzát – közölte a WHO.

Jó hír, hogy eszerint - egyelőre - nem jelent halálos veszedelmet a H5N2, ahogyan a világszervezet a szarvasmarháktól emberre átkerült H5N1-et sem tekinti annak. Legalábbis az USA-beli eset kapcsán a szervezet megelőzési központja szerint nincs bizonyíték arra, hogy emberről emberre tovább terjedjen a kór, így csekély a lakossági kockázat. Tegyük hozzá: egyelőre, mert ez bármikor megváltozhat. Világszerte gyorsan terjed ugyanis a könnyen alkalmazkodó, magas patogenitású madárinfluenza-vírus, amely a vándorló vadmadarakban is állandóan jelen van és a baromfi-állományban évről évre tetemes gazdasági kárt okoz. Legutóbb a tavaly novemberben indult járvány tavaszig tíz vármegyét ért el és több mint 1,6 millió állatot öltek le a védekezésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!