<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Esti összefoglalónk az orosz-ukrán háború csütörtöki napjának legfontosabb eseményeiről. 

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy interjúban kijelentette, hogy Oroszország új stratégiája, amely Ukrajna infrastruktúrájának lerombolására és sötétségbe borítására irányul, nem gyengíti az ország elszántságát az összes megszállt terület felszabadítására. Az ukrán elnök kitartott amellett, hogy nem lesz tartós megoldás a háborúban, hacsak Oroszország nem vonul ki az összes megszállt területről.

Zelenszkij a NATO közgyűlésén is felszólalt videókapcsolat segítségével. Fotó: president.gov.ua Zelenszkij a NATO közgyűlésén is felszólalt videókapcsolat segítségével. Fotó: president.gov.ua

 • Több mint 15 000 ember tűnt el az ukrajnai háború alatt - közölte az eltűnt személyekkel foglalkozó nemzetközi bizottság (ICMP) egyik tisztviselője. A bizottság európai programigazgatója, Matthew Holliday szerint nem világos, hogy hány embert szállítottak el erőszakkal, hányat tartanak fogva Oroszországban, hányan élnek még, de elszakadtak családtagjaiktól, illetve hányan haltak meg és temették el őket rögtönzött sírokba.
   
 • Oroszország és Ukrajna végrehajtotta egy újabb fogolycserét, mindkét fél 50 embert adott át - erősítették meg kijevi és moszkvai tisztviselők.
   
 • Oroszország "nukleáris és radioaktív katasztrófát" kockáztatott azzal, hogy szerdán olyan támadásokat indított, amelyek során 40 év óta először az összes ukrán atomerőművet lekapcsolták az elektromos hálózatról - mondta Ukrajna atomenergetikai főnöke. German Galuscsenko energiaügyi miniszter mindeközben kijelentette, hogy Ukrajna arra számít, hogy a három atomerőmű csütörtök estére ismét működni fog.
   
 • Megakadályoztak az orosz biztonsági erők egy robbantásos merényletet a Törökországba és Európába gázt szállító Déli Áramlat vezeték ellen Volgográd megyében - közölte az csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolati központja.
   
 • Kijev 70 százalékában továbbra sincs áram, a vezetékes vízellátást eddig részlegesen állították helyre a szerdai újabb, főként a polgári infrastruktúra megsemmisítését célzó nagyszabású orosz rakétatámadás után - közölte csütörtökön Vitalij Klicsko kijevi polgármester.
   
 • Kijev az orosz követelések teljesítésével véget vethet a lakosság szenvedésének - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak. Az ukrán vezetésnek minden lehetősége megvan arra, hogy a helyzetet (amely az ukrán energetikai létesítményekre mért csapások után alakult ki) normális mederbe terelje, úgy oldja meg, hogy az orosz fél követeléseit teljesíti, és ezzel véget vet a helyi lakosság minden szenvedésének - mondta Peszkov.
   
 • Az ukrán fegyveres erők vezérkarának becslése szerint a fehérorosz erők 10-15 ezer tagja kész harcolni Ukrajna ellen orosz pénzért - közölte Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke.
   
 • Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön, a hadijelentést ismertetve közölte, hogy az ukrán katonai parancsnoki rendszer és a hozzá kapcsolódó energetikai létesítmények ellen végrehajtott nagy erejű szerdai orosz rakétacsapás megzavarta az ukrán fegyveres erők tartalékait és a külföldi fegyverek szállítását. A tábornok szerint a nagy hatótávolságú, légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel végrehajtott csapás elérte a célját, minden kijelölt létesítményt eltaláltak. Az orosz hadijelentést más források nem erősítették meg.
   
 • Magyarország 187 millió euró pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának egy 2023-ra tervezett, legfeljebb 18 milliárd eurós uniós támogatási csomaghoz történő hozzájárulásként.

(The Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.