<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.

  • Ukrajna szombaton bejelentette, hogy leküzdött egy újabb orosz támadást a kelet-keleti Bahmut város ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében elismerte, hogy a helyzet egyre keményebb. Oroszország – mondta – „egyre több erőt vet a védelmünk lebontására.
  • A kelet-ukrajnai frontvonalakon nehezedik a helyzet, ahogy Oroszország egyre több katonát vet be a harcokban - ismerte el szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. "Gyakran mondtam, hogy a fronton nehéz a helyzet, és egyre nehezedik, és most is ez történik. A megszálló egyre több és több katonát vet be, hogy megtörje a védelmünket" - mondta videóüzenetében az ukrán elnök, hozzátéve, hogy "most Bahmutnál, Vuhledarnál, Limannál és más régiókban nagyon nehéz a helyzet".

Zelenszkij szerint fokozódik az orosz nyomás.  Fotó: president.gov.ua
Zelenszkij szerint fokozódik az orosz nyomás. Fotó: president.gov.ua

  • Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy Zelenszkij beleegyezett, hogy a nyugat által szállított fegyvereket nem használják orosz területek megtámadására. „Ebben a kérdésben konszenzus van” – mondta Scholz a Bild am Sonntagnak. Scholz „abszurdnak” ítélte Vlagyimir Putyinnak a nyugat beavatkozását a második világháború alatti orosz harcokkal való összehasonlítását. „Gondosan mérlegeltünk minden egyes fegyverszállítást, szorosan együttműködve szövetségeseinkkel, kezdve Amerikával” – mondta, hozzátéve, hogy egy ilyen konszenzuson alapuló megközelítéssel „elkerülhető az eszkalációt”.
  • Az ukrán hatóságok szerint szombaton "tömeges" tüzérségi támadások célpontja volt a Donyeck megyei Avgyijikva. Zaporizzsja megyében az elmúlt huszonnégy órában huszonhat település polgári infrastruktúráját érték találatok. A dél-ukrajnai Herszon ellen is folytatódtak a csapások.
  • Az ukrán elnök több egykori befolyásos politikus állampolgárságát is megvonta, ami szerinte újabb lépés volt az ország „megtisztítására” az oroszbarát befolyástól. Zelenszkij nem sorolta fel a neveket, de azt mondta, hogy kettős orosz állampolgársággal rendelkeznek. Az ukrán állami média szerint a listán több korábbi vezető politikus szerepelt, akik Viktor Janukovics alatt voltak hatalmon. Janukovics 2010-2014 között volt Ukrajna oroszbarát elnöke.
  • Merrick Garland, az Egyesült Államok főügyésze felhatalmazta az országot, hogy a lefoglalt orosz pénzeket Ukrajna megsegítésére használja fel az amerikai sajtó szerint. A pénzt Konsztantyin Malofejev orosz oligarchától elkobzott vagyonból származnák, miután áprilisban vádat emeltek a szankciók elkerülése miatt – tette hozzá. (Forrás: Guardian, MTI)