3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Akár már kedden elfogadhatja az amerikai Szenátus azt a nagyszabású katonai támogatási csomagot, amelyet a Képviselőház mintegy fél éves csúszással szombaton engedélyezett, és amely 61 milliárd dollár értékű, jelentős részben katonai jellegű segítséget jelent Ukrajnának (és más országok is támogatásban részesülnek). A Szenátus jóváhagyása után Joe Biden amerikai elnök várhatóan azonnal aláírja az erről szóló törvényt, így az hatályba léphet. A The Guardian szerint ezt követően az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon napokon belül elindíthatja a fegyverszállítmányokat Ukrajnába. Washington mind az Egyesült Államokban, mind Európában rendelkezik ugyanis azokkal a kapacitásokkal, amelyekkel kielégítheti a kijevi igényeket, például a muníciót és a légvédelmet tekintve.
   
 • A BBC értesülései szerint az amerikai katonai támogatás többek között légvédelmi rendszereket, közép- és nagy hatótávolságú rakétákat és tüzérségi lövedékeket fog tartalmazni valószínűleg. Mindezzel Ukrajna potenciálisan megtörheti Oroszország légi fölényét, célba veheti az utánpótlási útvonalakat és lelassíthatja az orosz csapatok előretörését.   
  Zelenszkij szerint fordulhat a kocka
  Zelenszkij szerint fordulhat a kocka
  Fotó: president.gov.ua
 • Volodimir Zelenszkij szerint az új amerikai támogatással esély nyílhat a győzelemre. Az ukrán elnök az NBC televíziónak adott interjúban azt mondta: nagy hatótávolságú fegyverekre és légvédelmi eszközökre van most a legnagyobb igény, és úgy vélte, hogy az új támogatással képesek lesznek stabilizálni a helyzetet a harctéren és visszavenni a kezdeményezést.  A háború pontos ütemtervét illető kérdésre az ukrán elnök azt mondta, hogy ez attól függ, milyen gyorsan érkezik a segítség, de megjegyezte, hogy rengeteg tényező befolyásolja a továbbiakat.
   
 • Hosszú távú amerikai cél lett Oroszország legyőzése, írja Bendarzsevszkij Anton a szombaton elfogadott csomaggal kapcsolatban. A posztszovjet térség szakértője szerint a 49 oldalas előterjesztésben három fő érdekesség van: arra kötelezi az amerikai elnöki adminisztrációt, hogy egy "többéves, Ukrajnát támogató stratégiai koncepciót" dolgozzon ki; a nem-katonai célú támogatás egy részét hitelek formájában biztosítja; nagy hatótávolságú ATACMS rakéták átadására is kötelezi Joe Bident.
   
 • Elfoglalta a donyecki régióban lévő, Csasziv Jar város melletti Bohdanivka települést az orosz hadsereg, miközben négy frontszakaszon sikerült előretörnie - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az MTI szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!