<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz-ukrán háború szerdai napja a tankok küldözgetéséről szólt. Esti összefoglaló.

 • A német kormány döntött arról, hogy Leopard 2A6 típusú harckocsikat bocsát Ukrajna rendelkezésére, és engedélyezi, hogy szövetségesei is ugyanezt tegyék, közölte ma délelőtt Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.
   
 • Hollandia kész Leopard 2 harckocsikat küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet - jelentette be Mark Rutte holland kormányfő szerdai nyilatkozatában. Spanyolország szintén jelezte, hogy hajlandó Leopardokat küldeni Ukrajnának, valamint a norvég kormány is bejelentette, hogy harckocsikat küld a szövetségesekkel egyeztetve.

A Leopardok elindulhatnak Ukrajna felé. Fotó: Depositphotos
A Leopardok elindulhatnak Ukrajna felé. Fotó: Depositphotos

 • Az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Ukrajnának - jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán Washingtonban. Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába alkatrészekkel együtt, ami hosszú távon fenntarthatóvá teszi az eszközök használatát az ukrán haderő számára.
   
 • Az ukrán erők kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledarból - jelentette be szerdán Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője az ukrán rádió szerint. Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője egy tévéműsorban azzal indokolta az ukrán csapatok kivonását Szoledarból, hogy „az orosz megszállók a földdel tették egyenlővé” a várost. Megerősítette ugyanakkor, hogy Bahmut városát változatlanul az ukrán erők ellenőrzik. Szavai szerint az ukrán katonák addig maradnak Bahmutban, ameddig „van pince, és amíg tartani tudják a területet.”
   
 • Az Ukrajna elleni különleges hadművelet célja megvédeni Oroszországot azoktól a fenyegetésektől, amelyeket a történelmi területein kívánnak létrehozni ellene - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, a moszkvai Lomonoszov Egyetem diákjaival megtartott találkozóján. A különleges hadművelet célja, ahogyan azt már sokszor elmondtam, elsősorban az embereknek és magának Oroszországnak a védelme azoktól a fenyegetésektől, amelyeket a velünk szomszédos történelmi területeinken próbálnak meg létrehozni. Ezt nem engedhetjük meg - fogalmazott Putyin.
   
 • Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete a washingtoni orosz diplomáciai képviselet közleménye szerint kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg meg fogja semmisíteni az amerikai M1 Abrams tankokat, ha leszállítják őket Ukrajnának. Megjegyezte, az Egyesült Államok képviselői „folyamatosan növelik a bábjaiknak nyújtott katonai segítség mértékét.”
   
 • Odessza történelmi óvárosát veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította szerdán az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete. A státusz a nemzetközi pénzügyi és műszaki segélyezés előtt is megnyitja az utat. Odesszát a háború során számos alkalommal bombázták. Tavaly júliusban az 1899-ben felavatott Odesszai Szépművészeti Múzeum hatalmas üveg tetőszerkezetének egy része is megsemmisült.

(The Guardian, MTI)