5p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Az orosz csapatok csaknem hetven kilométerrel kibővítették az aktív harci övezetet Harkiv megyében, arra kényszerítve az ukrán felet, hogy a tartalékból vessen be további dandárokat a térségben - jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka közösségi oldalain pénteken közzétett bejegyzésében. Közlése szerint a kelet-ukrajnai helyzet romlása miatt több napot töltött azoknál az ukrán egységeknél, amelyek a harkivi régióban harcolnak. Szavai szerint az orosz hadsereg fő erőfeszítéseit itt Strilecsa-Lipci települések irányába és Vovcsanszk városának elfoglalására összpontosította, ezt követte Bilij Kologyaz falu felé az előrenyomulás és egy művelet elindítása azzal a céllal, hogy az ukrán csapatok hátába kerüljenek.
  Zelenszkij a Nyugatot hibáztatja az orosz előrenyomulás miatt
  Zelenszkij a Nyugatot hibáztatja az orosz előrenyomulás miatt
  Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
 • Dmitro Lihovij, az ukrán vezérkar szóvivője szerint az elmúlt 24 órában 141 katonai összecsapásra került sor az ukrán és az orosz erők között a fronton, ebből 11 Harkiv megyében. Az ukrán védelmi erők igyekeznek megtisztítani az utcákat Vovcsanszk északi részén.
   
 • Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. Vitalij Gancsev, Harkiv megye Moszkva által kinevezett elöljárója a régió katonai-polgári közigazgatásának Telegram-csatornáján azt írta, hogy az orosz erők már több mint 200 négyzetkilométernyi területet "szabadítottak fel", részben a megye északi területeit. Azt is írta, hogy az ukrán fegyveres erőknél pánikhangulat lépett fel és sokan dezertálnak.
   
 • Ha Ukrajna elegendő nyugati légvédelmi rendszerrel rendelkezett volna, az orosz csapatok nem tudták volna megrohamozni a kelet-ukrajnai Harkiv megyét a két ország közti államhatáron benyomulva- jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben pénteken újságíróknak nyilatkozva. Az államfő nehezményezte, hogy Ukrajna partnerei "nyolc hónapos szünetet tartottak" a döntésük meghozatalában az új fegyverek átadásáról. "Az orosz erők olyan távolságban vannak, ahonnan előnnyel rendelkeznek velünk szemben, ahonnan légibombákat és tüzérséget vethetnek be ellenünk" - szögezte le az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint.
   
 • Oroszország "mai állás szerint" nem tervezi Harkiv város elfoglalását, a harkivi régióban zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása az ukrán fél által lőtt orosz régiók védelmében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Harbinban az orosz sajtónak válaszolva. "A határmenti területeken, köztük Belgorodban is, lakónegyedeket lőttek és sajnos továbbra is lőnek. De hiszen ott civilek halnak meg! Ez nyilvánvaló. Közvetlenül a városközpontot, a lakónegyedeket lövik. Nyilvánosan kijelentettem, hogy ha ez így folytatódik, kénytelenek leszünk egy biztonsági övezetet, egészségügyi övezetet létrehozni. Ezt tesszük" - mondta.
   
 • Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója, és Ihor Terehov, a megyeszékhely, Harkiv polgármestere délután a Telegramon hozták nyilvánosságra, hogy az orosz hadsereg újabb csapást mért Ukrajna második legnagyobb városára irányított légibombákkal. Terehov később közölte, hogy két helybeli férfi életét vesztette és eddig 25 sebesültről van tudomása. A városban több helyütt tüzeket okozott a támadás.
   
 • Az ukrán katonai hírszerzésnél és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) közölték, hogy péntekre virradó éjjel közösen dróncsapásokat mértek számos katonai létesítményre az oroszországi Novorosszijszkban, és a Krím félszigeti Szevasztopolban. Hozzátették, hogy a művelet célpontjai az orosz fekete-tengeri flotta hajói és egyéb vízi járművei voltak bázisaikon, de más objektumokat is eltaláltak.
   
 • Orosz közlések szerint egy ukrán támadás következtében kigyulladt egy kőolajfinomító a Szocsihoz közeli Tuapszéban, tűz ütött ki Minyeralnije Vodi repülőterének egyik épületében, Novorosszijszkban reggel biztonsági megfontolásokból leállították a tömegközlekedést, Szevasztopolban zárva maradtak az iskolák. Utóbbi város kormányzója, Mihail Zarvozzsajev újságíróknak elmondta, hogy a támadás célpontja Szevasztopol energiaellátása volt.
   
 • Az Európai Unió Tanácsa pénteken felfüggesztette négy sajtóorgánum, az Európa Hangja (Voice of Europe), a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta műsorszolgáltatási tevékenységét az Európai Unióban arra hivatkozva, hogy az érintett médiumok orosz propagandát terjesztenek és támogatják az Ukrajna elleni háborút. A tanács pénteki brüsszeli közleménye szerint az uniós intézkedést indokolja, hogy a szóban forgó műsorszolgáltatók "az orosz vezetés állandó, közvetlen vagy közvetett ellenőrzése alatt állnak", "alapvető és fontos szerepet játszottak és játszanak továbbra is Oroszország Ukrajna elleni háborújának előmozdításában és támogatásában, valamint a szomszédos országok destabilizálásában". (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!