3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormányfő nem követné a Nemzetközi Büntetőbíróság utasítását, és az elfogatóparancsnak nem tennének eleget a hatóságok, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin belépne az országba. Péntek reggeli háborús összefoglaló.

  • Volodimir Zelenszkij csütörtökön megújította a nyugati szövetségesek több nagy hatótávolságú fegyverre vonatkozó felhívását.
  •  Az ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszélt az EU csúcstalálkozóján, és számolt be azokról a "pusztító" jelenetekről, amelyeknek szemtanúja volt a frontvonal közelében, ahol a leghevesebbek a harcok. Az uniós vezetők jóváhagyták azt a külügyminiszterek által hétfőn elfogadott tervet, hogy egymillió tüzérségi lövedéket küldenek Ukrajnának a következő egy évben.
  • Zelenszkij a déli Herszon régióba is ellátogatott, ahol a helyi infrastruktúrát ért károkkal szembesülve ígéretet tett az újjáépítésre az inváziót követően. Az ukrán hadsereg vezérkara azt mondta, hogy az orosz erők elhagyták herszoni régió városát, Nova Kahovkát, de az orosz hadsereg egy oroszok által a régióba telepített tisztje tagadta ezeket az állításokat.
  • Az uniós vezetők csütörtökön megbeszélést folytattak az ENSZ vezetőjével António Guterres-szel, amelynek középpontjában a globális élelmezésbiztonság és a szankciók álltak Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt. Guterres részvételére az uniós csúcstalálkozón napokkal azután került sor, hogy megújították az ENSZ és Törökország között létrejött megállapodást  az ukrán gabona biztonságos exportjáról a Fekete-tengeren keresztül, amely kulcsfontosságúnak tekinthető a globális élelmiszerválság leküzdéséhez.
  • Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke kijelentette, hogy az EU azon fog dolgozni, hogy megtalálja az Oroszországba deportált 16 200 ukrán gyermeket. A "történelmünk legsötétebb időszakára" emlékeztetőnek nevezte, hogy eddig mindössze 300-at küldtek vissza.
  • Dmitrij Medvegyev, az orosz miniszterelnök-helyettes Biztonsági Tanácsának elnöke elmondta, hogy Moszkva és a nyugati országok kapcsolatai mélypontra kerültek. Arra a kérdésre, hogy a nukleáris konfliktus veszélye enyhült-e, azt mondta: "Nem, nem csökkent, hanem nőtt. Minden nap amikor Ukrajnát külföldi fegyverekkel látják el, közelebb kerülünk egy nukleáris apokalipszishez." Medvegyev azt is mondta, hogy minden olyan kísérlet, amely Vlagyimir Putyin ellen irányul, felér egy Oroszország elleni hadüzenettel.
  • Magyarország nem tartóztatná le Putyint, ha belépne az országba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnöke.
  • Finnország elnöke, Sauli Niinistö aláírta azt a törvényt, melynek értelmében országa az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, a Natonak a tagjává válhat. Finnország tavaly az oroszok ukrajnai háborújára válaszul igyekezett csatlakozni a katonai szövetséghez, és a Nato alapító szerződéseit tartalmazó jogszabályt március 1-jén fogadta el a helsinki parlament.
  • Az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője szerint az ukrajnai Zaporizzsjai erőműben "továbbra is veszélyes a helyzet", miután ebben a hónapban egy orosz rakétacsapásnak köszönhetően megszakadt az erőmű összeköttetése a hálózattal. Európa legnagyobb atomerőművében elengedhetetlen a megbízható áramellátás a szivattyúk működtetéséhez, amelyek a vizet keringetik a reaktorok és a nukleáris fűtőelemeket tartalmazó medencék hűtéséhez. (Forrás: Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!