3p

Csecsenföldön rövid idő alatt káosz alakulhat ki, ami gondot okozhat Oroszországnak. Egy szakértő szerint a csecsenek akár Moszkva ellen fordulhatnak. 

  • Az ukrán alakulatok az elmúlt napokban betörtek a Robotinétől délre lévő Novoprokopivka faluba. A település külső részein folynak a harcok. A hídfő keleti részén elérték Verbove peremét.
  • Vlagyimir Putyin orosz államfő állítólag azt várja kormánya hadügyminiszterétől, Szergej Sojgutól, hogy a hadsereg októberre állítsa meg az ukránok júniusban indított ellentámadását.
  • Nikol Pashinyan, Örményország miniszterelnöke tévébeszédében „hatástalannak” minősítette azt a rendszert, amelyben országa külső biztonságát Oroszország garantálja. A hárommilliós Örményország biztonsági garancia nélkül maradt Azerbajdzsán és Törökország közé szorulva azzal, hogy az ukrajnai háborúban lekötött Oroszország nem volt képes garantálni a Nagorno-Karabahhal kapcsolatban kötött 2020-as azeri–örmény békemegállapodást, amelyet Moszkva garantált.Az orosz külügyminisztérium visszautasította Pashinyan vádját, miszerint a moszkvai kormány magára hagyta Örményországot azt követően, hogy az azeri hadsereg megtámadta az Azerbajdzsánban lévő, örmények lakta nagorno-karabahi enklávét. A közlemény, szerint a jereváni vezetés hibát követ el azzal, hogy szándékosan megpróbálja lerombolni Örményország többoldalú, évszázados kapcsolatait Oroszországgal.
  • Csecsenföldön rövid idő alatt káosz alakulhat ki, ha igazak azok az információk, amelyek szerint Ramzán Kadirov, az Oroszország alá tartozó köztársaságot hadúrként irányító vezető súlyos beteg – mondja Peter Zeihan amerikai geopolitikai szakértő. Kadirov klánja orosz pénzügyi, katonai, hírszerzési háttérrel tartja fenn uralmát az országban. Ha ez elapad, akkor a klánok közti háború törhet ki vagy akár a Kadirov-klán is Oroszország ellen fordulhat. A történet végén destabilizálódhat a kaukázusi régió, ami kétfrontos háborúra kényszerítheti az oroszokat.

A kaukázusi problémával is számolnia kell Putyinnak? Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin
A kaukázusi problémával is számolnia kell Putyinnak? Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin

  • A lengyel kormány jelezte, hogy kész öregebb fegyvereket átadni arzenáljából Ukrajnának, miután azokat felváltották újakkal. Varsó ezzel tesz egy gesztust Kijevnek, miután korábban a gabonavita kapcsán kijelentették, hogy nem adnak át további fegyvereket a szomszédos országnak.
  • Kijev kérésére brit szakértők tanítják az aknák felszedésére az ukrán utászokat. A kiképzők Afganisztánban szerezték tapasztalataikat. Az orosz aknatelepítések miatt jelenleg Ukrajna a világ leginkább elaknásított országa.
  • Az orosz invázió kezdete óta Ukrajnában elkövetett erőszakos cselekményeket vizsgáló ENSZ-munkacsoport szerint az orosz állami média és más források hangvétele időnként népirtásra való felbujtáskánt értelmezhető. A testület állítása szerint az orosz katonák kiterjedten és szisztematikusan hajtottak végre bűncselekményeket.
  • Az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa arra figyelmeztetett, hogy Kína kétértelmű állásfoglalása az Ukrajnában dúló háborúról veszélyezteti az ázsiai ország és Európa kapcsolatait. Ezzel egyidejűleg azt mondta, hogy kiegyensúlyozottabbnak kellene lennie a kereskedelmi mérlegnek. Az EU kereskedelmi deficitje Kínával szemben közel 425 milliárd dollár.
  • Megkezdi büntetése letöltését a hazaárulás vádjával 25 éves börtönbüntetésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza orosz-brit állampolgárságú ellenzéki politikus. „Bűne” az volt, hogy elítélte az Ukrajna ellen indított orosz inváziót. Kara-Murza egy szigorúan őrzött szibériai börtönbe kerül.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!