<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Technikailag igaz, de nem bontja ki az igazság minden részletét az, amit a Pénzügyminisztérium állít az ügyben.

A magyar- és a világsajtó is attól volt hangos tegnap, hogy Magyarország, közelebbről Varga Mihály pénzügyminiszter  "megvétózta" az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós uniós támogatást az uniós pénzügyminiszterek ülésén. Erre válaszul a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki, miszerint nem történt ilyen  vétó, hiszen ez az ügy nem is volt napirenden.

Rácz András külpolitikai szakértő Facebook-bejegyzésében erre így reagált:

"Amit a Pénzügyminisztérium állít, hogy nem volt szavazás az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatás kérdéséről, az szűken értelmezve valós ugyan, ám - 'klasszikust" idézve' - nem bontja ki az igazság minden részletét."

Az ellentmondás abból adódik, hogy valóban nem a hitelről történt szavazás, hanem a támogatás fedezetét nyújtó hitelfelvételt lehetővé tevő módosítást tárgyalta tegnap a testület, és ezt blokkolta a magyar pénzügyminiszter.

"Ezt követően lett volna döntés az Ukrajnának nyújtandó hitelről. De nem lesz, mert az ehhez szükséges, előkészítő költségvetési módosítást blokkolta Magyarország"

- írja Rácz, aki megosztotta azt a felvételt is, amelyen Varga Mihály kimondja, hogy Magyarország ezt a módosítást nem támogatja.

 

"Ez pedig tartalmilag és a végeredményt tekintve akkor is vétó, ha pro forma - szavazás hiányában - nem az. Lehet rugózni az egyes szavak jelentésén, de a lényegen ez nem változtat: jelen állás szerint Magyarország ellenállása miatt nem tudja Ukrajna megkapni a szükséges hitelcsomagot"

- összegez a szakértő, aki egy tegnapi korábbi bejegyzésében arról írt, hogy ez a lépés egyrészt elhibázott, mivel Magyarországot megkerülve is keresztül fog menni az ukránoknak szánt közös uniós támogatás, csak kicsit lassabban és drágábban, másrészt kijelentette:

"Ez a vétó erkölcsileg teljesen vállalhatatlan."