<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter szavai miatt lépett Menczer Tamás, Kácert a volt szlovák kormányfő is hazugsággal vádolja.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Kácer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

"Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen" - írta az államtitkár a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Hozzátette:

"Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak."

"A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer" - szögezte le Menczer Tamás.

Rastislav Kácer a Markíza szlovák televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

"Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma ott lenne a keleti határainkon, akkor azt hiszem, ma már közvetlenül szembesülnénk egy ilyen követeléssel, sajnos"

- válaszolta a szlovák külügyminiszter a tévéműsorban arra a kérdésére: fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben. Kácer szerint a magyar követelések lehetősége nemcsak a jövőben lehet valós téma, de már jelenleg is az.

Igor Matovic és Gyimesi György is megszólalt

A szlovák diplomácia első embere, Rastislav Kácer durván hazudik, tudatosan félrevezető kijelentéseket tesz és szlovák területek megszerzésének szándékával vádolta meg Magyarországot - ezt Igor Matovic volt szlovák kormányfő, az OĄaNO párt vezetője jelentette ki szerdán a párttársával, Gyimesi György szlovák parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A felvidék.ma portál beszámolója szerint a sajtótájékoztatót annak apropóján hívták össze, hogy Rastislav Kácer a Markíza televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

A felvidéki portál beszámolója szerint Kácer szavaira reagálva Gyimesi György úgy fogalmazott, az ideiglenesen megbízott külügyminiszter mondatai a kilencvenes éveket idézik, "ő a józan Slota" - jelentette ki. Gyimesi arra hivatkozott, hogy mind Szlovákia, mind Magyarország az Európai Unió tagja, NATO-tagországok, ezért "minden határon túlmegy" Kácer azon kijelentése, hogy Magyarország területi követeléseket támasztana Szlovákiával szemben - vélekedett.

Igor Matovic a szlovák diplomácia vezetőjének kinevezésével kapcsolatban megerősítette, valóban az ő pártjuk nevezte ki közösen a többi koalíciós partnerrel együtt Rastislav Kácert. Elismerte azt is, ismert volt előttük Kácer magyarországi múltja, amikor nagykövetként nem mindig viselkedett korrektül a vendéglátó országgal szemben, ennek ellenére azzal a meggyőződéssel nevezték ki, hogy jó jelölt lesz - mondta.

A volt kormányfő szerint Kácer - kijátszva a magyarkártyát - összeesküvés-elméleteket táplál a nyilvánosságban. Szerinte ez szorosan összefügg az előrehozott választásokkal. Teszi mindezt a diplomácia első embereként, bizonyítékok nélkül, holott az lenne a feladata, hogy ápolja és tovább mélyítse a már meglévő baráti kapcsolatokat magyarországi szomszédjainkkal - vélekedett. Matovic szerint az ilyen vádak durván sértik a diplomáciai szabályokat, ezért felszólította a külügyminisztert, kérjen bocsánatot Magyarországtól.

Igor Matovic mint volt kormányfő megjegyezte, miniszterelnöksége és minisztersége alatt egyszer sem merült fel a biztonsági tanácsokon ehhez hasonló téma sem. Úgy véli, ha valós fenyegetésekről lenne szó, akkor a Szlovák Biztonsági Tanács üléseiről tudott volna róluk.

"Kácer miniszter úr durván hazudik, tudatosan félrevezet és megvádolta Magyarországot szlovák területek megszerzésének szándékával"

- fogalmazott, majd hozzátette, itt lenne az ideje, hogy ezért bocsánatot kérjen - olvasható a felvidék.ma cikkében.

(MTI)