2p

A hétfői az orosz-ukrán háború 579. napja volt. Esti hírösszefoglaló.

 • Ukrajna az idei téli fűtési szezonban kizárólag saját kitermelésű földgázt készül felhasználni, erre mostanáig még nem volt példa - közölte a Naftohaz ukrán állami gázvállalat. A Naftohazhoz tartozó Ukrhazvidobuvannya gázkitermelő cég azt a célt tűzte ki, hogy 2023-ra egymilliárd köbméterrel növeli a földgázkitermelést, azaz 13,5 milliárd köbméterre.
   
 • Az ukrán fegyverek erők különleges műveleti parancsnokságának közlése szerint a szeptember 22-i szevasztopoli rakétacsapás során 34 orosz tiszt, köztük a flotta parancsnoka, Viktor Szokolov admirális is meghalt.
   
 • Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült. Az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el.

Tűzoltók és rendőrök a helyszínen, miután orosz rakétatalálat ért egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lvivben 2023. július 6-án. A támadásban három ember életét vesztette. Fotó: MTI/EPA
Tűzoltók és rendőrök a helyszínen, miután orosz rakétatalálat ért egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lvivben 2023. július 6-án. A támadásban három ember életét vesztette. Fotó: MTI/EPA

 • Megint Ukrajnán és Oroszországon kívül zuhant le egy rakéta. A Moldovához tartozó, szakadár Dnyeszteren Túli Köztársaság békefenntartói bizottságának társelnöke azt közölte, hogy egy Sz-300-as rakéta robbanófejét találták meg Csitcani faluban, az aknamentesítéssel foglalkozó osztag előzetes értékelése szerint egy 1968-as modellről van szó. Ilyen rakétákat mind az ukrán, mind az orosz oldalon használnak.
   
 • Újabb szankciókat vezetett be az Egyesült Államok. A kereskedelmi minisztérium döntése alapján a kereskedelmi korlátozások 11 kínai és 5 orosz vállalatot érintenek, ezeket Amerika azzal vádolja többek között, hogy alkatrészeket szállítanak drónok gyártásához Oroszországba.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!