<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Amíg Ön aludt, a háború folytatódott. Ez történt szombat hajnalra virradóra.

  • A spanyol kormány átadta Ukrajnának a megígért Hawk típusú amerikai légvédelmi rakétarendszerek közül az első néhányat – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Telegramon. A közlemény szerint Reznyikov a dél-ukrajnai Odesszában fogadta Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, akivel együtt látogatást tett a sebesült ukrán katonákat ápoló egyik kórházban. „Spanyolország támogatja Ukrajnát, a humanitárius és biztonsági segítségnyújtás folytatódik. Több harcosunkat Spanyolországban képezik ki, és Madrid már átadta nekünk az első Hawk rendszereket” – mondta Reznyikov.
  • Sanna Marin finn miniszterelnök arra szólította fel Európát, hogy fejlessze ki saját védelmi képességeit az ukrajnai háború nyomán, mondván, hogy az Egyesült Államok segítsége nélkül Európa nem elég ellenálló.

Sanna Marin finn miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. május 26-án. Fotó: Wikipedia
Sanna Marin finn miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. május 26-án. Fotó: Wikipedia

  • Herszon régió oroszok által kinevezett hatóságai bejelentették, hogy megkezdik néhány mozgáskorlátozott ember evakuálását a Dnyeper folyó keleti partján fekvő, oroszok által megszállt Kahovka városából. A kiürítést szombaton kezdték volna meg – áll a péntek esti Telegram-bejegyzésben.
  • Az Ukrajnában tartózkodó orosz csapatok szándékosan támadják az ország múzeumait, könyvtárait és más kulturális intézményeit a PEN nemzetközi írószervezet amerikai és ukrán részlegei által kiadott jelentés szerint.
  • A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azt reméli, hogy az év végéig sikerül megállapodásra jutni Oroszországgal és Ukrajnával egy védőzóna kialakításáról a Zaporizzsja atomerőmű környékén.
  • Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében közölte: az orosz erők Zaporizzsja megye általuk megszállt részében lévő Mihajlivka településen felgyújtották a helyi szakképző iskola épületét, hogy az ukrán fegyveres erőket vádolhassák a polgári infrastruktúra rombolásával. A jelentés szerint pénteken az orosz hadsereg 13 légicsapást mért az ukrán csapatok állásaira a frontvonal mentén, és négy rakétacsapást civil célpontokra Dnyipro, illetve Zaporizzsja városokban, valamint a zaporizzsjai régióban lévő Zaricsne településen és a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városban. Az orosz csapatok legkevesebb tíz támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel a dél-ukrajnai Herszon és a mellette fekvő Antonyivka polgári infrastruktúrája, valamint az ukrán csapatok frontvonal menti állásai ellen.

(The Guardian, MTI)