3p

A közép-kelet-európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építik fel nekik a fóti HelloParks logisztikai központ területén.

A beruházó Visual Europe Group Magyarország cégcsoport 11 millió euró értékű építkezést indít, a beruházás 2024 első negyedévében készülhet el. A virtuális stúdió a globális filmgyártás jelenlegi legmodernebb és legnagyobb tempóban fejlődő szegmense, ezért a beruházás a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja majd Magyarországra - olvasható a projekt kommunikációjával megbízott ügynökség keddi közleményében.

A fóti HelloParks egyik látványterve. Fotó: Futureal
A fóti HelloParks egyik látványterve. Fotó: Futureal

A virtuális stúdió lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED falak alkotta képeket használnak, és ezek a képek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Ezzel a megoldással nagyságrendekkel csökkenthető a produkciók utazási és szállítási költsége, valamint ökológiai lábnyoma. Emellett forgatásokon nem szükséges az időjárási körülményekhez és napszakokhoz igazodni, hiszen bármilyen környezeti hatás szimulálható a háttérben. Ez a színészeknek is megkönnyíti a munkáját, hiszen a zöld hátteres (green box) megoldásokkal ellentétben ők is végig látják a virtuális környezetet, amelyben játszanak.

Hasonló technológiával foglalkozó stúdióból Magyarországon három kisebb működik, jellemzően többéves várólistákkal, Európában pedig összesen tíz stúdióban érhető el hasonló megoldás, a legközelebbi Lengyelországban.

Az épülő virtuális stúdióba több száz négyzetméter LED falat telepítenek majd, a szintén legmodernebb kamera- és világítástechnikai rendszerek, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldások mellett.

Az alkalmazott technikai eszközöket folyamatosan tökéletesítik, hiszen a fejlesztők célja, hogy növeljék a rendszer valósághűségét, valamint bővítsék a felhasznált eszközök számát, variálhatóságát és funkcionalitását. Az előrehaladó technológia - az intelligens kamerák, a valós idejű szinkronizáció és az egyre jobb grafikai teljesítmény - lehetővé teszi, hogy a virtuális stúdiók egyre több területen, például a film- és televízió iparban, az élő események szervezésében és a játékiparban is használhatók legyenek.

Az elmúlt években London után Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó bázisa, a magyar filmipar bevétele 2022-ben meghaladta a 250 milliárd forintot.

A Visual Europe Group Magyarország cégcsoport több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik audiovizuális technikai rendszerek tervezésében, kivitelezésében, karbantartásában és üzemeltetésében. Állandó rendezvénytechnikai partnere többek közt a Sziget Fesztiválnak, a Női Kézilabda Final4-nak, a Hungexponak, a Budapest Parknak és a Puskás Arénának is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!