TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egyről két százalékpontra nő a Széchenyi-kártya állami kamattámogatása az idén. Az intézkedés része a gazdasági válság hatásainak mérséklését szolgáló állami intézkedéseknek.

Bajnai Gordon, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 2008. december 5-én jelentette be, hogy a Széchenyi-kártya állami kamattámogatása 2 százalékpontra emelkedik, míg a pénzügyminiszter ugyanezen a napon közölte, hogy a költségvetésben rendelkezésre áll a Széchenyi Kártya konstrukció 2009. évi kamattámogatásának forrása.

Az intézkedés része a gazdasági válság hatásainak mérséklését szolgáló állami intézkedéseknek. A kis-és közepes vállalkozások a leginkább sérülékenyek a válságban, ezért azokat kell a leginkább támogatni - mondta Bajnai Gordon a kamattámogatás növelésének bejelentésekor.

A Széchenyi Kártyát 2002-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamra (MKIK) közösen indította útjára azzal a céllal, hogy a likviditási nehézségekkel küzdő mikro-, kis- és középvállalkozások bürokráciamentesen kedvezményes banki forgóeszközhitelhez jussanak.

A Széchenyi Kártya program keretében felvett hitel kamatához induláskor, 2002-ben 5 százalékpontos támogatást adott a kormány. Emellett a Hitelgarancia (akkor még) Rt. által vállalt garancia díjának felét vállalta át az állam. A kormány 2005-ben változtatott a kondíciókon: a támogatott hitelt 10 millió forintban maximálta, a támogatást pedig 2006-ra 2 százalékpontban, 2007-re pedig 1 százalékpontban állapította meg. A támogatás 2008-tól szűnt volna meg, ezt hosszabbította meg egy évvel egy kormányhatározat.

A Széchenyi Kártya koordinálását az MKIK és a VOSZ által létrehozott KA-VOSZ Zrt. végzi. A konstrukcióban résztvevő kereskedelmi bankok az OTP Bank Nyrt., a Volksbank Zrt., a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., valamint az általuk képviselt takarékszövetkezeti hálózat, az MKB Bank Nyrt., az Erste Bank Hungary Nyrt.

Az indulás évében, 2002 nyarán 1 millió forintos hitelkerettel lehetett Széchenyi Kártyát igényelni. A hitelkeretet 2003-ban 5 millió forintra, 2004-ben 10 millió forintra, 2006-ban 25 millió forintra emelték.

A kamattámogatás a jelenlegi rendszer szerint 10 millió forintig és a 2009. december 31-ig átadott kártyákra vonatkozik. Az összeghatár a felhasznált hitelösszegre vonatkozik, tehát az a vállalkozás is megkapja a támogatást a felhasznált legfeljebb 10 millió forintra, akinek magasabb, akár 25 milliós hitelkerete van.

A hiteldíj (a hitel kamata plusz kezelési költsége) összesen: az egy, illetve a három havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, jelenleg 10 százalék) plusz 4-6 százalék kamatfelár és 0,8 százalék kezelési költség, amelyből az állami támogatáson felüli részt kell megfizetnie a vállalkozásnak.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.