<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egyedi kormánydöntéssel juttat 5,6 milliárd forint beruházásösztönző támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium a szerencsi üveggyapotgyárat építtető Pimco Kft.-nek. Az építkezés már két éve is kampányígérete volt az azóta a térség képviselőjévé választott és államtitkári rangot is kapott Koncz Zsófiának. Ennek ellenére a gyár még mindig nem épült meg.

Egyedi kormánydöntéssel 5 milliárd 644 millió 740 ezer forint beruházásösztönzési támogatást kapott üvegszálgyártásra a miskolci székhelyű, de szerencsi telephelyű Pimco Kft. – derül ki az Európai Bizottság versenypolitikai adatbázisából. A támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium még idén augusztusban ítélte oda, ám annak közzététele csak november végén történt meg.

A támogatást a szerencsi üveggyapotgyár építésének költségeire kellene fordítani, ám a beruházás csak nyúlik, mint a rétestészta. Az üzem a 2020. őszi időközi országgyűlési választáson lett kampánytéma, amikor a közlekedési balesetben elhunyt térségi képviselő, Koncz Ferenc parlamenti székéért indult a verseny. A kampányban Koncz Ferenc lánya, Zsófia volt a Fidesz jelöltje, és az azóta államtitkárrá avanzsált politikus hölgy 2020. szeptember 14-én (azaz több mint két éve!)  Szijjártó Péterrel, valamint a Pimco tulajdonosának, az Olp-Tech Kft.-nek tulajdonos-ügyvezetőjével, Orbán Györggyel közösen tett ígéretet arra, hogy megépül a 120-160 fő foglalkoztatására alkalmas gyár.

A Pimco korábban sem állt távol a NER-től, az Orbán György-féle Olp-Tech ugyanis a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt.-től vásárolta meg a Pimco üzletrészeit, a Talentis pedig másfél évvel korábban, 2018 végén vált a kft. tulajdonosává.

A cégbírósági iratok tanúsága szerint a 2020. júniusi üzletész-átruházáshoz a jóváhagyó nyilatkozatot a Talentis vezérigazgatója, Koncz Zsófia édesanyja írta alá.

Bár az időközi választás kampányában Koncz Zsófia még arról írt, hogy az üzemben a próbagyártás 2021 tavaszán megindulhat, a szerencsi Globo Televízió 2021. januári riportja arról tájékoztat, hogy a Pimco akkor még nem utalta át az önkormányzatnak a telek vételárát, 40 millió forint bérleti díjjal is tartozott, továbbá a magas talajvízszint miatt a gyárépület áttervezése is szükségessé vált.

A Pimco éves beszámolóinak kiegészítő mellékletei szerint a cégnek 159 millió forint tartozása állt fenn a Talentis Group Zrt.-vel szemben, amihez 2020-ban 5,6 millió, 20201-ben pedig 9,7 millió forint kamatkötelezettség is társult.

A kép jobb szélén Orbán György. Fotó: Koncz Zsófia / Facebook
A kép jobb szélén Orbán György. Fotó: Koncz Zsófia / Facebook

Az Olp-Tech ügyvezető-tulajdonosáról, Orbán Györgyről az Alfahír írta meg, hogy igazi helyi „nagykutya”, akinek nevéhez több vállalkozás is kapcsolódik. A lap kiderítette, Orbán Enh Euro-Norp Harcon Zrt.-je (melyben ő 28 százalékban tulajdonos, egyben ügyvezető is volt) a felszámolás végéig

szerepelt a NAV 180 napon túl több mint 100 millió forint adóhátralékkal tartozók listáján.

Ennek a cégnek legnagyobb tulajdonosa a Harcon Építő és Szerelő Zrt., melyben Orbán György felügyelő bizottsági tag, azaz a törvényes működés ellenőrzéséért felelős plénum tagja volt. A Harcon pedig egy,

a magyar államnak 27 milliárd forintos kárt okozó üzlet,

az úgynevezett moszkvai fantompláza néven elhíresült eset kulcsszereplőjeként vált hírhedtté, mely miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is feljelentést tett. Az Alfahír 2020. szeptemberi cikke azt írta, a 2012-ben indult nyomozás a rendőrség akkori tájékoztatása szerint még tartott.

Az Orbán György-féle Olp-Tech Kft. a Külpiaci Növekedési Támogatás keretében bulgáriai naperőmű-beruházásra is támogatást nyert el, melyről az alábbi cikkben számoltunk be: