TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. február 17. 09:52

Hónapok óta tudni lehet, hogy a legnagyobb orosz bank veszi meg a hazánkban is jelen lévő Volksbank közép-kelet-európai érdekeltségeit. A tranzakció lezárása alkalmából pénteken Budapesten tartottak sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy komoly lehetőségeket látnak a régióban, szeretnének vezető bankká válni a lakossági szegmensben. Mfor.hu-tudósítás.

Félmilliárd euró volt a vételár

"Magyarországon a privatizáció kezdeti évei óta ritkán volt példa arra, hogy egy bank 100 százalékban új tulajdonoshoz kerüljön, a Volksbank február 15-től egy új tőkeerős tulajdonost kapott" - emelte ki a pénteki sajtótájékoztatón Balázs László, a Volksbank hazai elnök-vezérigazgatója. 

A Volksbank International kilenc országban lévő portfóliójából csak a román leánybankot nem érinti az akvizíció, a portfólió végleges vételára 505 millió euró volt. Az ügylet keretében az orosz Szberbank összesen 295 bankfiókot és mintegy 600 ezer ügyfelet szerez a régióban. 

A legnagyobb orosz bank számára a mostani tranzakció az első, melynek keretében a FÁK-országokon kívül terjeszkedik. "Számunkra új fejezet kezdődik, olyan erős tulajdonost kaptunk, aki hozzásegít, hogy célunkat elérjük" - emelte ki Balázs László. A Szberbank stratégiájában a közép-kelet-európai régió kulcsfontosságú, így az új tulajdonos elkötelezett abban, hogy egy hosszútávú, tartós növekedés stratégiáját vigyék sikerre - hangzott el a sajtótájékoztatón.

"2011-ben mintegy 10 milliárd dollár volt a nyereségünk, az orosz piacon 700 millió ügyfelünk van, emellett a világ legnagyobb ATM-hálózatával rendelkezünk. Eddig 12 országban dolgoztunk, és további 6 országban voltak kirendeltségeink" - vázolta fel Valentin Mihov, a Szberbank stratégiai és fejlesztési igazgatója. 

Nem az OTP-t akarják lenyomni

Mihov szerint számukra azért kiemelten fontos a nyolc új ország, mert kiléphetnek az orosz nyelvterületről, emellett jóval magasabb az ügyfelek éves jövedeleme a régióban, mint Oroszországon. "Ez egy érdekes és nagy piac, számunkra egy ablak Európa felé" - mondta. 

Mihov az eredmények kapcsán kiemelte: három-öt éven belül azt szeretnék, ha a most megvásárolt nyolc leánybank a Szberbank profitjának 5 százalékát adná. "A Volksbanknak komoly tapasztalata van a lakossági üzletágban, mi is ezt tekintjük az egyik legfontosabb szegmensnek. Valamennyi országban, így Magyarországon is szeretnénk vezető bankká válni a lakosság körében, emellett az orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező cégeknek nyújtanánk lehetőséget" - mondta az orosz bank szakembere. 

A Szberbank legfontosabb célja az lesz hosszabb távon, hogy betéteseket szerezzen, de azzal tisztában vannak, hogy ezt nem tudják azonnal elérni. A pénzintézet minden országban 20 százalékos tőkearányos nyereségre törekszik, ezt szeretnék középtávon elérni. 

Újságírói kérdésre válaszolva Mihov elárulta: legfeljebb egy évig használhatják még a Volksbank márkanevet, utána egy erős brandet szeretnének minden országban kialakítani. A bankár a magyar piaccal kapcsolatban elmondta: egyelőre nem terveznek létszámleépítést, a növekedésre koncentrálnak, de később az optimalizálás során elképzelhetők leépítések. A bank menedzsmentje biztosan a régi marad, mivel a Szberbanknak szüksége van a magyar piacot jól ismerő szakemberekre. 

"Nem célunk az OTP legyőzése, de tudjuk azt, hogy néhány bank nehezen tud hitelezni, kénytelen csökkenteni aktivitását, és ez számunkra a kockázat mellett lehetőség is" - árulta el a magyar piaccal kapcsolatban Valentin Mihov.

Beke Károly
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.