<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár az új kormány válságkezelő programja még nem ismert, az Automóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) szerint az új kabinet "aggodalomra okot adó" személyi összetétele, valamint a parlament előtt lévő adó- és járulékjavaslatok indokolttá teszik a szombati demonstráció megtartását.

Borsik János, a szakszervezeti szövetség elnöke többezres résztvevői számra számít a szerintük igazságtalanul megosztott többletterhek elleni tiltakozáson. Az érdekképviseletei vezető csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a szakszervezetek aggodalmát növelték a kulcsfontosságú tárcák vezetőjelöltjeinek személyei. A pénzügyminiszter-jelölt ugyanis Borsik János szerint azt a neoliberális politikát követi, amely világszerte megbukott, és amely nem folytatható sem Magyarországon, sem Európában.

Borsik János, bár Herczog Lászlót alkalmasnak tartja a munkaügyi tárca vezetésére, kérdésesnek nevezte, hogy a szakállamtitkár miniszteri kinevezése nem gyöngíti-e a tárca érdekérvényesítő képességét a kabineten belül.

Hónig Péter jelölését illetően pedig úgy vélte, hogy a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca vezetőjelöltje körüli polémiák miatt nem láthatóak a garanciák a közösségi közlekedés újragondolására, és egy társadalmilag is támogatott koncepció kialakítására.

"Úgy tűnik, hogy a megalakuló kormány leginkább a nagyvállalatok, multik érdekeit szolgálja" - mondta Borsik János, megemlítve, hogy a munkaadók eddig nem észrevételezték a miniszterjelöltek elképzeléseit. "Ezek szerint a tervezett lépések nem rosszak a munkaadóknak, annál inkább a munkavállalóknak" - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy  a Reformszövetség korábban ismertetett javaslatában - amelynek kidolgozásában Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelölt is aktívan részt vett - a következő 2-3 évre összesen 10 százalékpontos járulékcsökkentésre tett javaslatot, úgy, hogy ez kizárólag a munkaadói terhekre vonatkozna. Ezzel szemben Borsik János a tehercsökkentés megosztásának szükségessége mellett állt ki. A munkavállalói járulékcsökkentés emelné a nettó kereseteket, és igazságosabbá tenné a terhek elosztását - hangsúlyozta.

Ugyancsak nehezményezte a 4 százalékos különadó eltörlésének szándékát, véleménye szerint az évente 7 millió forintnál többet keresők, a válságban nagyobb áldozatot vállalhatnak.

Hangsúlyozta azt is, bár a parlament levette a napirendről az adójavaslatok tárgyalását, azokat nem vonták vissza, és ahhoz, hogy július elsejével hatályba léphessenek, május közepére le kell zárni a  jogalkotási folyamatot. "Nincsenek csodák, különösen válság idején" - mondta, egyben úgy vélte, az új kormány programja a már benyújtott javaslatokon alapul majd. Borsik János ezért április 24-re az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésére várja Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy tárgyalhassanak a programról.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.