TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elsősorban nem Győr és nem a járműgyártás okozta a szeptemberi gyenge ipari adatokat.

Budapest és Pest megye vezette 4 éves mélypontra az ipar szeptemberi volumenindexet, derült ki a KSH legfrissebb statisztikájából, mely egyébként megerősítette az első becslést, vagyis országosan az ipari kibocsátás 3,7 százalékkal esett vissza mind a nyers, mind a kiigazított adatok szerint. Ahogy arra az első becslést megjelenését követően felhívtuk a figyelmet, ilyen mértékű zsugorodásra az ipari adatokban 4 éve nem volt példa.

A részletes statisztikából az derült ki, hogy a rég nem látott visszaesés a közép-magyarországi régiónak köszönhető, hiszen Budapest ipari teljesítménye 11,1, míg Pest megyéé 12,7 százalékkal esett vissza. A régiók többsége ennél kisebb mértékű visszaesést produkált (Észak-Alföld -7,3, Nyugat-Magyarország -4,9, Dél-Alföld -1,6), vagy stagnált (Észak-Magyarország). Közép-Dunántúl, illetve Dél-Dunántúl viszont növekedni tudott, előbbi 1,1, utóbbi 10,2 (!!!) százalékkal.

Ha megyei szinten nézzük meg a számokat, akkor Nógrádot (+34,1%), Tolnát (+20,1%) és Hevest (+10,6%) lehet kiemelni, míg a rangsor végén Hajdú-Bihar (-10,9%), Budapest (-11,1), Pest (-12,7) és Zala (-24,7) megy áll.

Míg azonban Hajdú és Zala megye a teljes országos kibocsátásnak "csak" a 2,6, illetve 1,84 százalékát adja, addig Budapest a 9,97, Pest megye pedig a 8,13 százalékát. Vagyis súlyuknál fogja ők húzták le leginkább a nemzetgazdaság szeptemberi ipari teljesítményét. Kiemelt szerepe miatt (az országos ipar 13,54 százalékát nyújtja) viszonylag jó hír, hogy Győr-Moson-Sopron "csak" 4,2 százalékkal zsugorodott.

Ha már Győr, akkor járműipar. A feldolgozóipar 31,6 százalékát biztosító járműgyártás kibocsátása lényegében nem változott egy év alatt (-0,6%), hasonlóan a 11,7 százalékot "produkáló" számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásához (-0,6%). A feldolgozóipar 6,3 százalékát nyújtó gép, gépi berendezés gyártása viszont jelentős mértékben, 25,4 százalékkal esett vissza, így az alágak közül ez húzta leginkább le a szeptemberi kibocsátást. Ugyan a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás még ennél is nagyobb mértékben zsugorodott (-27,2%), kis súlya miatt (2,61%) azonban kevésbé hat az országos ipari teljesítményre.

Ha a most publikált adatokból a jövőre próbálunk előrejelzést tenni, akkor nem vagyunk könnyű helyzetben. Miközben a kiemelten figyelt feldolgozóipari alágak új rendelése éves összevetésben 0,1 százalékkal visszaesett, a teljes állomány 8,6 százalékkal több, mint egy éve volt. Ez pedig január óta a legmagasabb érték.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.