2p

Ugrásszerűen megnőtt a veszélye annak, hogy újabb recesszió következik, ennek elhárítására sürgős fellépésre van szükség; Magyarországot Európa lelassulása különösen érzékenyen érintené – áll a tanácsadó cég Őszi Eurózóna Előrejelzésében (Eurozone Forecast - EEF).

A közlemény ismerteti: tekintettel arra, hogy a nyár folyamán a növekedés megállt, és a nemzetközi környezet a korábban vártnál kevésbé kedvező, az E&Y úgy becsüli, hogy az eurózóna GDP-jének növekedése 2012-ben 1,1 százalékra fog csökkenni, egyúttal a 2011-es előrejelzését is 2-ről 1,6 százalékra módosította. Ám még ennek is előfeltétele, hogy Görögországban sikerül fegyelmezett szerkezetátalakítást végrehajtani, és a többi bajban lévő ország is segítséget kap.

Magyarországon az E&Y londoni elemzői erre az évre csupán 1,8 százalékos GDP növekedéssel számolnak, mivel az export növekedése az eurózóna gyengébb teljesítménye miatt lassú, és a fokozódó bizonytalanságok eredményeképpen a beruházások növekedése is alacsonyabb. Jövőre nem számolnak gyorsuló emelkedéssel, így 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak, ám 2013-ban a beruházások és az építőipar lassú élénkülése miatt 3,6 százalékos növekedést várnak, és 2014/2015-re is hasonlóra számítanak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!