Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Erste Bank Hungary Zrt. adózás előtt - a magyar csoportszintű értékpapír- és a nagyvállalati üzletág eredményével együtt - 8,042 milliárd forint veszteséget könyvelt el az idei első félévben - közölte a hitelintézet.

A bank közleménye 2011. év első felében az Erste Bank Hungary Zrt. mérlegfőösszege az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal emelkedve 3.299,9 milliárd forint lett, miközben az üzemi eredmény 5 százalékkal csökkenve 42,9 milliárd forint volt az előzetes, konszolidált, nem auditált nemzetközi számviteli szabályok alapján készült gyorsjelentés szerint.

Adózás után az idei első félévben az Erste Bank Hungary vesztesége 9,915 milliárd forint lett, tavaly az első 6 hónapban 6,8 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el a bank.

Tavaly az első félévben a magyarországi Erste-csoport üzemi eredménye 45,1 milliárd forintot tett ki, az adózás előtti eredmény 12,18 milliárd forintra rúgott.

"Az Erste Bank Hungary Zrt. a rendkívüli külső körülmények ellenére is stabilan tartotta piaci pozíciót" - olvasható a közleményben.

Mint írják, a lakossági hitelek területén 14,3 százalék, a vállalati hiteleknél 8,7 százalék volt a piaci részaránya. A lakossági betétek területén 7,4, a vállalati betéteknél pedig 7,2 százalék volt a pénzintézet részesedése.

Az Erste Bank 900 ezres ügyfélszámát és 184 egységből álló fiókhálózatát tekintve továbbra is a második legnagyobb lakossági banknak számít Magyarországon, mérlegfőösszege alapján az előzetes adatok szerint a negyedik legnagyobb pénzintézet - olvasható a banki közleményben.

A banki dokumentum szerint a magyarországi Erste idei év első félévének teljesítményét rendkívüli mértékben befolyásolta, hogy minden várakozást meghaladó mértékben emelkedett a nem teljesítő hitelek aránya (csoportszinten 15,1 százalék) és az arra elszámolt értékvesztés. A magyarországi bankcsoport adózás előtti eredménye ezen kedvezőtlen külső hatás, továbbá a bankadó első félévre eső mintegy 7,4 milliárd forintos összegének következtében negatív tartományba került.

A bank várakozása szerint a portfolió-romlás folyamata várhatóan tovább tart az év idei második felében is, ami a hitelpiac további lefékeződésével, a betéti piacon tapasztalható árversennyel és a jelentős mértékű céltartalékolási kötelezettséggel együttesen az év második felében erősen korlátozza majd az Erste Bank Hungary Zrt. növekedési kilátásait.

A kedvezőtlen külső piaci környezet ellenére azonban a pénzintézet továbbra is a bankpiac meghatározó szereplője kíván maradni - olvasható a közleményben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.