2017. június 15. 06:50

Nagyon nem működik jól a hulladékkezelésünk, de a rendszert már 2015 óta faragják, és hó végére végbe is mehet a nagy átalakítás.

Évente 30-50 milliárd forintnyi érték vész el a béna hulladék-újrahasznosítás miatt Magyarországon, írja a Világgazdaság. Mintegy 3,8 millió tonna települési hulladék keletkezik évente itthon, de ebből csak 2,2 millió tonna kerül lerakókba, ezért bukunk a folyamaton ilyen nagy összeget.

A lap szerint a rendszer nemcsak veszteséges, de kizárólag folyamatos költségvetési pótlással tartható fenn. Magyarország nem hasznosít újra annyi hulladékot, mint amennyit az Európai Unió előír, és sok kiaknázandó energia megy veszendőbe a lerakókban.

Ezért is volt szükséges 2015-ben elindítani a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatói rendszer átalakítását, ami most június 30-ig le is zárulhat.

Az átalakítás részeként született állami koordináló szerv feladata lett az országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási terv (OHKT) elkészítése is, amelynek felülvizsgált, aktualizált változata van terítéken. Az alapelv változatlan: a rendszer hibáit úgy kell orvosolni, a kitűzött feladatait elérni, hogy közben a rezsicsökkentés célja se sérüljön, és lehetőleg több pénzre se legyen szükség. Az újrahasznosítás növelésére fejleszteni kell a begyűjtőhálózatot, újrafeldolgozó üzemeket is, és válogatókat kell létesíteni.

A Világgazdaság azt is hozzáteszi, hogy a rendkívül pazarlóan kezelt szemétből azért négyszázezer tonna a rákospalotai égetőbe jut, és 1,1 millió tonnát anyagában ismét hasznosítanak.

via MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.