<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nagyon nem működik jól a hulladékkezelésünk, de a rendszert már 2015 óta faragják, és hó végére végbe is mehet a nagy átalakítás.

Évente 30-50 milliárd forintnyi érték vész el a béna hulladék-újrahasznosítás miatt Magyarországon, írja a Világgazdaság. Mintegy 3,8 millió tonna települési hulladék keletkezik évente itthon, de ebből csak 2,2 millió tonna kerül lerakókba, ezért bukunk a folyamaton ilyen nagy összeget.

A lap szerint a rendszer nemcsak veszteséges, de kizárólag folyamatos költségvetési pótlással tartható fenn. Magyarország nem hasznosít újra annyi hulladékot, mint amennyit az Európai Unió előír, és sok kiaknázandó energia megy veszendőbe a lerakókban.

Ezért is volt szükséges 2015-ben elindítani a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatói rendszer átalakítását, ami most június 30-ig le is zárulhat.

Az átalakítás részeként született állami koordináló szerv feladata lett az országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási terv (OHKT) elkészítése is, amelynek felülvizsgált, aktualizált változata van terítéken. Az alapelv változatlan: a rendszer hibáit úgy kell orvosolni, a kitűzött feladatait elérni, hogy közben a rezsicsökkentés célja se sérüljön, és lehetőleg több pénzre se legyen szükség. Az újrahasznosítás növelésére fejleszteni kell a begyűjtőhálózatot, újrafeldolgozó üzemeket is, és válogatókat kell létesíteni.

A Világgazdaság azt is hozzáteszi, hogy a rendkívül pazarlóan kezelt szemétből azért négyszázezer tonna a rákospalotai égetőbe jut, és 1,1 millió tonnát anyagában ismét hasznosítanak.

via MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.