2007. szeptember 11. 04:51

Név szerinti szavazással fogadta el az Országgyűlés a köztársasági elnök által visszaküldött, az állami vagyonról szóló törvény módosított változatát, amely szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét, a korábbi változattal szemben, nem a miniszterelnök, hanem a köztársasági elnök nevezi ki.

A képviselők 190 igen szavazattal, 156 ellenében, tartózkodás nélkül fogadták el törvényt, amelyet a köztársasági elnök július elején küldött vissza az Országgyűlésnek. Az állami vagyonról szóló, június 25-én elfogadott törvény az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozza a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, amelynek tagjait - az eredeti változat szerint - a miniszterelnök nevezi ki hat évre.

Sólyom László, amikor megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt, azt kifogásolta, hogy a tanács tagjait a miniszterelnök hat évre nevezi ki. A köztársasági elnök szerint a tagok megbízatása "csak igen szűk körben, lényegében alkalmatlanná válás, vagy bizonyos kötelezettségszegések miatt szüntethető meg".

A törvény kapcsán többen azzal riogattak, hogy a jogszabály gyakorlatilag szabad kezet ad a miniszterelnöknek, illetve az általa kinevezett Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak a közvagyon, közte a termőföld, vízművek, kórházak, iskolák, kormányzati épületek, kulturális intézmények magánosításához. A törvény hatálya alá tartozó vagyon a hivatalos adatok szerint mintegy három és félezer milliárd, más becslések azonban több tízezer milliárd forintra taksálják.

A kormány javaslatára az Országgyűlés most azzal a módosítással fogadta el a törvényjavaslatot, hogy a tanács tagjait a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A tagoknak lemondásukat írásban kell közölniük a köztársasági elnökkel, a megbízatást a köztársasági elnök - a kormányfő javaslatára - felmentéssel szüntetheti meg.

A módosítás szerint a tanács 2007. november 30-ig köteles intézkedni, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra állami tulajdonú részvényei a Regionális Fejlesztési Holding tulajdonába kerüljenek. A törvény a kihirdetésétől számított nyolcadik napon lép hatályba.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.