2008. április 14. 10:44

Mintegy 750 millió forintnyi adócsalással gyanúsítják azt a magyar állampolgárt és három társát, akik szlovák bejegyzésű cégén keresztül vásároltak kristálycukrot azzal a feltétellel, hogy az árut külföldre szállítják, de a terméket itthon értékesítették az áfa megfizetése nélkül - közölte a vám- és pénzügyőrség.

A bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált betéti társaság 2005-2007 között adóbevallást nem nyújtott be, a Magyarországon értékesített kristálycukor utáni általános forgalmi adó fizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Az egyik gyanúsított lakásán kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök, valamint az ügyben érintett egyik telephelyen - a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcson - lefoglaltak összesen 116 200 kilogramm kristálycukrot.

A közleményben foglaltak szerint a gyanúsítottak fiktív ügyleteikkel megközelítőleg 750 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek, valamint a pénzügyi tranzakciók folytán felvetődik közel 1,5 milliárd forintos pénzmosás gyanúja is.

A vámnyomozók lefoglaltak négy nagy értékű személygépkocsit és egy közel 24 millió forint értékű óragyűjteményt is, valamint 10 bankszámlát zároltak. Az őrizetbe vett négy személyt a Győri Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte - áll a közleményben.

MTI/Menedzsment Fórum