2014. június 16. 10:52

Az általunk vizsgált, Csányi Sándorhoz köthető élelmiszeripari társaságok nem zártak túlságosan remek évet. Egyedül a Pick Szeged tudott ugyanis nyereséget realizálni.

Sole-Mizo: a második mínusz

A Sole-Mizo Zrt. csak egy fokkal zárt jobb évet 2013-ban, mint egy évvel korábban, ám ez is csak annyit jelent ebben az esetben, hogy kisebb veszteséget termelt.

Igaz ugyan, hogy 2 miliárd forinttal 42 milliárdra tovább növelte az árbevételt, és ennek is köszönhetően a korábbival ellentétben már üzemi szinten nyereségesen tudott működni, mégis mínuszba fordult a végső szám. A 193 millió forintos üzemi nyereséget ugyanis a pénzügyi műveletek soron - leginkább a fizetendő kamatoknak köszönhető - 416 milliós mínusz és majdnem 60 milliós rendkívüli veszteség teljesen erodálta. Így 283 milliós veszteséggel zárta 2013-at a tejtermékeket gyártó és forgalmazó cég a korábbi 526 milliós mínusz után.

A fontos momentum volt még a cég életében tavaly, hogy a vezetőség a 2012-es veszteséges év után úgy határozott, hogy 850 millió forintos tőkepótlást eszközöl a mínuszok ellentételezésére. Az összeg a mérleg szerint a lekötött tartalékba került.

Csányi Pincészet: hitellel biztosított likviditás

Tavaly az előző évi 2 milliós mínusz után 40 millió forintos veszteséget kellett elkönyvelnie Csányiéknak a pincészetüknél. Igaz ugyan, hogy kissé növekvő árbevétel és csökkenő ráfordítások nyomán üzemi szinten a korábbinál nagyobb, 36 milliós nyereséget termeltek, a pénzügyi műveletek eredménye mínuszba hozta a végső elszámolást. A kamatterhek és a devizaárfolyamokból fakadó különbözet (az euróhiteleken közel 11 milliót buktak emiatt) előnytelenül érintette a cég gazdálkodását.

A kiegészítő melléklet szerint ráadásul a cég tőkeellátottsága kissé alacsony az eszköz összetételhez képest, ezért az eszközállomány finanszírozása és a likviditás biztosítása hitel igénybevételével történik.

A pincészet alkalmazásában tavaly átlagosan 80 fő állt, kiknek bérköltsége 195,7 millió forintot tett ki, vagyis átlagosan bruttó 203 ezer forintos fizetésért dolgozhattak. A vezérigazgató bruttó munkabére a melléklet szerint közel 15 millió forint volt, ami havi közel 1,25 milliós bruttó bért feltételez.

Pick Szeged: újra nyereséges

A 2012-es 1 milliárdos veszteség után tavaly 1,3 milliárd forintos nyereséget sikerült a Pick Szeged Zrt-nek produkálnia. Mindehhez nagyban hozzájárul azt, hogy jelentősen, 58-ról 65 milliárdra sikerült növelni a cég árbevételét, melyhez csak minimálisan emelkedő személyi jellegű és 4 milliárddal 51-re emelkedő anyagjellegű ráfordítás társult.

Ami a bevételeket illeti, a beföldi értékesítésből származó bevétel közel 10, az exportból származó pedig több mint 12 százalékkal növekedett. Utóbbiban nagy szerepet játszott, hogy a sonka- és bacontermékek forgalma több mint 50 százalékkal emelkedett egy év alatt. 

A cégnél egyébként tavaly 2845-en álltak alkalmazásban, 14 fővel többen, mint egy évvel korábban. A bérük pedig átlagosan közel 179 ezer forint volt a korábbi 165 ezer után.

Csökkenő nyereség a Bonafarmnál

A Bonafarm Zrt., amely a fenti vállalkozások részvényese, illetve anyavállalata is a napokban tette közzé a tavalyi számait. Az élelmiszeripari vállalatok számára (ügyviteli) szolgáltatásokat nyújtó cég tavaly 115,5 milliós nyereséget produkált az előző évi közel 960 millió után. Üzemi szinten viszont 2013-ban sem sikerült nyereségessé tenni a vállalkozást, hiszen a 198 milliós mínuszt egy 148 milliós veszteség követte tavaly. Ennek magyarázata lehet, hogy bár a bevételek 1,4 milliárdra emelkedtek, a személyi jellegű ráfordítások a korábbi 400 millióról 573-ra ugrottak, miközben anyagjellegű ráfordításként is többet számoltak el Csányiék.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.